Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zůstanou poslancům jen platy?

Schvalování kompetenčních zákonů znamenalo dosud největší krizi naší polistopadové politiky. Dramatické projevy prezidenta Havla už jaksi patří k věci, tentokrát se k nim však odhodlal také Petr Pithart, jehož projevy měly nádech jakéhosi okamžiku pravdy.

Schvalování kompetenčních zákonů znamenalo dosud největší krizi naší polistopadové politiky. Dramatické projevy prezidenta Havla už jaksi patří k věci, tentokrát se k nim však odhodlal také Petr Pithart, jehož projevy měly nádech jakéhosi okamžiku pravdy. Některé ze slovenských požadavků, na které musel v posledních měsících reagovat, otevřeně označil za „nepřijatelné“ a „absurdní“ a také připustil, že je před veřejností skrýval. Zdalipak to bude dělat i nadále?

Bohužel k tomu asi bude mít dostatek příležitostí. Naznačili to představitelé slovenské vlády obhajující slovenský návrh ve výborech FS a vyplývá to ze zákona samotného. Mnoho problémů jím nebylo vyřešeno, nýbrž odsunuto. A hned druhý den při projednávání rozpočtových pravidel poslanci zjistili, že na rozpočtu oholené federace toho nebude mnoho co projednávat. Nedotknutelné položky, jako je vyrovnávací příspěvek, tvoří takovou část rozpočtu, že už prostě není příliš s čím hýbat.

Kompetence především nebyly problém ekonomický, jak se v parlamentě tvrdilo, nýbrž problém národnostní, jak se popíralo. Nejde o to, co se obvykle označuje pojmem národnostní napětí. Terorismus nám zatím nehrozí. Jde o rozdíl koncepcí. Když jeden slovenský poslanec říká, že v listopadu šlo o svobodu politickou a dnes jde o svobodu ekonomickou, nebo prohlašuje-li jiný, že je nejprve Slovákem a pak teprve člověkem, artikulují na různých rovinách totéž. Velmi přesně to zobecnil Vladimír Mečiar, když si postěžoval, že pravice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].