Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Holandská poslankyně

Skončily dovolené, skončilo i to, čemu se vlastně nepřesně říká parlamentní prázdniny. Využil jsem příležitosti, která se mi na jejich konci naskytla, a v nizozemském Delfu jsem požádal o rozhovor paní dr.Mechtild D.T.M. de JONG.

Skončily dovolené, skončilo i to, čemu se vlastně nepřesně říká parlamentní prázdniny. Využil jsem příležitosti, která se mi na jejich konci naskytla, a v nizozemském Delfu jsem požádal o rozhovor paní dr.Mechtild D.T.M. de JONG, členku druhé komory holandského parlamentu za křesťanskou demokracii. Téma bylo po předprázdninových diskusích u nás jednoznačné.

Paní doktorko, jak funguje holandský parlament a jaké jsou vztahy mezi ním, královnou a vládou?

V holandském parlamentu jsou dvě komory. Druhá, která je volena v přímých volbách, zejména schvaluje zákony a dohlíží na finanční politiku. Má také právo sama zákony navrhovat. První komora je volena nepřímo podle návrhů oblastních zastupitelských orgánů. K zákonům se vyjadřuje systémem ano- ne a zkoumá, zda je schvalovaný zákon v souladu s ostatními zákony a dokumenty.

Královna nemá ve skutečnosti praktickou moc, navrhuje však politickým stranám osobu, kterou pověří sestavením vlády. Po dosažení dohody o jejím složení jmenuje královna - rovněž po dohodě s jednotlivými politickými silami - ministerského předsedu. Zpravidla to bývá ona osoba pověřená sestavením vlády a většinou přísluší k nejsilnější straně.

Činnost vlády kontroluje parlament. Vyslovuje se k návrhům jednotlivých ministrů, kteří nemusejí připomínky parlamentu respektovat. Dělají-li to však příliš často, riskují vyslovení nedůvěry. Někdy je obtížné, když jako člen určité strany a zároveň poslanec máte kontrolovat vládu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].