Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Fenestrojka, partidele a sedmihradsko

"Fesenestrojka": "fesene" = FSN = Frontul Salvarii Nationale = Fronta národní spásy. "Partidele" = politické strany, gramaticky se členem určitým (každý ví, o které strany jde). Rumunsko, tři měsíce po revoluci, dva měsíce před volbami.

„Fesenestrojka“: „fesene“ = FSN = Frontul Salvarii Nationale = Fronta národní spásy. „Partidele“ = politické strany, gramaticky se členem určitým (každý ví, o které strany jde). Rumunsko, tři měsíce po revoluci, dva měsíce před volbami.

Věděl jsem o tom, že na schodech před katedrálou na náměstí Opery byly s neslýchaným cynismem postříleny modlící se děti, věděl jsem o umučených novorozeňatech, jejichž naturalistické fotografie obletěly celý svět. Nyní jsem se ale dozvěděl, že mezi revolucí v Timisoaře a dětmi existuje i jiná souvislost: během urputně trpělivého setrvávání davu na náměstí Opery v oněch podivných dnech a nocích, kdy bylo město izolováno od ostatního světa, se přímo na tomto náměstí tři děti narodily. Moji zdejší přátelé mi velice pohnutě líčili atmosféru, která tam tehdy panovala, vyprávěli, jak se dav rozestupoval, aby vytvořil uličku pro sanitku, směřující na místo porodu, jak se totéž dělo, když v davu někdo omdléval, jak si jedna z lékařek zapomněla na místě zásahu kabát a jak ho pak za ní lidé posílali, podávajíce ho jeden druhému přes hlavy. Jestliže byl u nás zrod takovéto atmosféry ve své době zázrakem, jak to nazvat v Rumunsku, které je přeci jenom o nějaký kilometr dále na jihovýchod?

V jedné z dlouhých nocí na náměstí Opery lidé poklekli čelem ke katedrále a společně se modlili, mnozí po mnoha letech a mnozí asi úplně poprvé, Modlitbu Páně, Otče náš.

V Timisoaře začalo všechno mlčenlivým, trochu vystrašeným, ale trpělivým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 17 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].