Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dostanou Romové divadlo?

Náhodou jsem se zúčastnila jedné z pravidelných schůzek kulturní komise pléna poslanců ONV Prahy 3. Komise toho dne projednávala mj. žádosti o přidělení divadla Akropolis v Kubelíkově ulici.

Náhodou jsem se zúčastnila jedné z pravidelných schůzek kulturní komise pléna poslanců ONV Prahy 3. Komise toho dne projednávala mj. žádosti o přidělení divadla Akropolis v Kubelíkově ulici. Rozhodla se nakonec jednomyslně doporučit radě ONV, aby vyhověla žádosti Romské občanské iniciativy (ROI), která chce v Akropoli zřídit první stálé romské divadlo v Československu.

Základem širšího kulturního působení by se stal divadelní a folklórní soubor PERUMOS, který pracuje již šest let jako pochůzkové divadlo, dosahuje značné profesionální úrovně a má za sebou úspěšné zájezdy do Francie a Švýcarska. Pod záštitou ROI začíná pracovat umělecká agentura, která bude romským hudebním a divadelním souborům zajišťovat vystoupení. Co však chybí, je stálá scéna.

Odpověď na danou otázku zdaleka není jasná. Klub Akropolis je ve špatném stavu a vyžaduje rekonstrukci zhruba za 20 miliónů korun. ROI tolik peněz nemá. ONV Praha 3 chce kulturu na obvodě i nadále dotovat, zejména zajímavé iniciativy, ale 20 miliónů na divadlo rovněž nemá. Informace o tom, co slíbil nebo neslíbil primátor Kořán, se rozcházejí. S ministerstvem kultury bude ROI teprve jednat, o pomoc a podporu se obrátí také ke Světové unii Romů do zahraničí.

I když by se podařilo potřebné peníze sehnat (a věřme, že se to podaří), existuje druhý problém: co na to řekne 85 tisíc neromských, „bílých“ voličů třetího pražského obvodu? Budou stejně osvícení jako kulturní komise? Stejně přející jako KC OF Prahy 3,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].