Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vetřelec z Hollywoodu

Pavel Černý, žijící od roku 1972 v USA a pracující v největším světovém filmovém centru jako produkční, svou tiskovou konferencí na letošním festivalu v Karlových Varech alespoň na chvíli zrušil mrtvolnou idylu, jež tam vládla.

Pavel Černý, žijící od roku 1972 v USA a pracující v největším světovém filmovém centru jako produkční, svou tiskovou konferencí na letošním festivalu v Karlových Varech alespoň na chvíli zrušil mrtvolnou idylu, jež tam vládla. Jako zakladatel a reprezentant distribuční firmy East European Film z Los Angeles se totiž v přítomnosti svých neseriózních partnerů z Čs.filmexportu svěřil nepříliš se interesujícím novinářům se zkušenostmi z obchodního jednání, která se ještě tak nejspíše dají charakterizovat oním otřepaným okřídleným rčením „S Rusy jednati…“.

Pan Černý, absolvent produkce na pražské FAMU, poté, co se od tahání beden s likéry vypracoval do jistých pozic ve filmovém byznysu, založil na západním pobřeží USA zmíněnou distribuční firmu, která si stanovila jako program propagovat nonkonformní československý, východoevropský a sovětský film. Zde jsou fakta, jak je sám uvedl.Velice přivítal listopad 1989 a hned zjara 1990 uspořádal v Los Angeles festival českých a slovenských filmů. V rámci tohoto festivalu vynaložil značné a kvalifikované úsilí, aby se opravdu hodnotné, ač méně známé tituly na filmovém trhu prosadily odpovídajícím způsobem. Např. vynikající slovenský portrétní dokument režiséra Dušana Hanáka Obrazy starého sveta, po 18 let nedostupný, promítl předním americkým filmovým kritikům. Na základě jejich doporučujících recenzí pak zařídil jeho distribuci v síti divadelních klubů po celém USA, jakož i rozšíření filmu na videokazetách. Tato jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].