Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Smrt v Iráku

V sobotu 10. března byl iráckým vojenským soudem odsouzen k smrti za údajnou špionáž pro Británii a Israel Farzad Bazoft, jednatřicetiletý britský novinář íránského původu, který do Iráku přijel dělat reportáž pro anglický týdeník Observer.

V sobotu 10. března byl iráckým vojenským soudem odsouzen k smrti za údajnou špionáž pro Británii a Israel Farzad Bazoft, jednatřicetiletý britský novinář íránského původu, který do Iráku přijel dělat reportáž pro anglický týdeník Observer.

Britská vláda byla šokována. Ministerská předsedkyně Thatcherová okamžitě zaslala iráckému prezidentu Saddamu Hussajnovi naléhavou osobní žádost o milost. Britské úřady se k záchraně novináře pokusily zorganizovat širokou diplomatickou ofenzívu. V neděli 11. března Británii navštívil jordánský král Husajn, jeden z mála politických přátel iráckého prezidenta. Při obědě s Margaret Thatcherovou slíbil, že se Saddama Hussajna pokusí přesvědčit, aby byl Bazoft omilostněn. Ve stejném smyslu na Irák apelovaly také vlády zemí Evropského společenství. V pondělí 12. a v úterý 13. března se britská vláda obrátila o pomoc i na Jásira Arafata, na egyptského prezidenta Mubaraka a na vládu Saúdské Arábie. 12. března britský ministr zahraničí Douglas Hurd navrhl, že odcestuje do Bagdádu, aby se tam osobně zasadil za Bazoftovu záchranu. V úterý však obdržel z Iráku odpověď, že jeho návštěva v zemi není vítána. Irácký prezident totiž „není ochoten zmírnit rozsudek nad Bazoftem, pokud trvá politický nátlak a nátlak zahraničních sdělovacích prostředků“. Zdálo se nicméně, že prohlášení obsahuje špetku naděje, že se prezident bude případem ještě zabývat.

Ve středu 14. března však Saddam Hussajn prohlásil: "Iráčané jsou pány svého vlastního…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].