Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Perspektivy samostatné Litvy

Rozhovor s Almisem Grybauskasem.

Mohl byste stručně charakterizovat současnou situaci v Litvě?

Zdá se, že situace je úplně normální, protože když Moskva prohlásila, že naše rozhodnutí o samostatnosti je neplatné, nikdo to v Litvě nepřijal a lidé se zabývají svou prací. Naše premiérka Kazimiera Prunskiene jedná se západními firmami a právě dnes jsem slyšel v telefonním rozhovoru, že už zajistila nějaké smlouvy, že můžeme očekávat pomoc ze Západu. Momentálně je zde jediná mocenská síla, litevská odnož KSSS, která zůstala věrná Sovětskému svazu. Připravuje stávky v podnicích, kde většinu pracujících tvoří Rusové, a pak v městečku, které se jmenuje Sniečkus, kde stojí velká atomová elektrárna černobylského typu. Ve Vilniusu se má konat velký mítink na podporu nové vlády. Takové jsou tedy poslední zprávy.

Za jakou dobu může podle vašeho názoru následovat skutečná samostatnost Litvy se všemi svými atributy, jako jsou státní symboly, členství v OSN apod., a co je k tomu zapotřebí?

Takové atributy už máme, a sice historické, to už je od loňska potvrzeno. Máme stejnou státní vlajku jako před válkou, svůj tradiční znak i starou hymnu. To ovšem není skutečná samostatnost. Ta přijde, až budeme mít ve svých rukou celou zemi, odejde sovětská armáda a budeme ekonomicky nezávislí. Termín stažení sovětské armády se vyřeší ve smlouvě, kterou uzavřeme se Sovětským svazem, a hospodářská samostatnost záleží na nás i na SSSR. A také trochu na Západu, do jaké míry nás bude ochoten podpořit,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].