Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Arméni epicentrem rozpadu?

"Západ přeceňuje Gorbačovovu moc a podceňuje sílu národních demokratických sil - Demokratická opozice je v SSSR reálným faktem; jejím cílem je vytvoření alternativního systému národní samosprávy na místo totalitaritní autority - Národní samospráva se musí vyvinout v národní opoziční parlamenty - Národní samosprávy musí rozhodovat o takových záležitostech jako občanství, diplomatické zastupitelství apod.

„Západ přeceňuje Gorbačovovu moc a podceňuje sílu národních demokratických sil - Demokratická opozice je v SSSR reálným faktem; jejím cílem je vytvoření alternativního systému národní samosprávy na místo totalitaritní autority - Národní samospráva se musí vyvinout v národní opoziční parlamenty - Národní samosprávy musí rozhodovat o takových záležitostech jako občanství, diplomatické zastupitelství apod. - Dodržování lidských práv, práv dalších národů, jakož i národnostních menšin žijících na území kterékoli republiky - Dodržování nenásilných prostředků - Odmítání všech forem šovinismu, rasismu a diskriminace z důvodu jazyka, víry nebo kultury - Sovětské hospodářství je třeba zbavit zátěže socialismu a nahradit je tržním hospodářstvím - Okamžité propuštění všech politických vězňů a zastavení represí proti demokratickým hnutím - Sovětská totalitaritní říše, toto anachronické zlo, musí opustit jeviště dějin.“ Znění deklarace, přijaté na setkání v květnu 89 v Paříži, kde byla založena organizace Democracy and Independence (Demokracie a nezávislost) sdružující dvě desítky demokratických seskupení národů dnešního SSSR.Mezi zakladateli je i Parujr Hajrikjan, který přijel v těchto dnech do Prahy na konferenci Mírovou cestou k demokracii (6.- 8.7.). Spolu s představiteli dalších demokratických organizací národů žijících v SSSR.

Na etiopském letišti přistává zvláštní letadlo z Moskvy. Vystoupí osm mužů, na ploše je čeká sovětský konzul. Provede je kolem pasové a celní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].