Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ohrožoval říší

Poprvé se s komunistickou mocí František Novák blíşe seznámil v roce 1950. To když řekl spolupracovníkům na slévárně pravdu, kam zmizelo zboží zabavené během už tak zlodějských "nočních akcí, kdy milicionáři rabovali po domech.

Poprvé se s komunistickou mocí František Novák blíşe seznámil v roce 1950. To když řekl spolupracovníkům na slévárně pravdu, kam zmizelo zboží zabavené během už tak zlodějských "nočních akcí, kdy milicionáři rabovali po domech. Bylo mu vyhrožováno těmi, které obvinil - na okresním sekretariátu KSČ jenom řekli: jestli nedáš pokoj, povedem tě lípama.

Věděl, co to v Liberci znamená. Okamžitě se mu vybavila dávná a zamlžená vzpomínka - když mu byly čtyři roky, rakousko-uherští žandáři odvedli matku do vězení za to, že nosila ruským zajatcům ušetřený chléb. Skoro celou první válku strávil spolu se šesti sourozenci u příbuzných na Vysočině; bylo jich moc, spali v létě v zimě na slámě. V padesátém ho ještě nezavřeli, pomohl mu švagr-komunista. Do vězení se dostal až o sedm let později, už jako mistr tavírny kujné slévárny v jičínském Agrostroji. Podnik tehdy tvrdě neprosperoval, na dvoře továrny se hromadily zmetky. F.Novák byl stejně jako jeho spolupracovníci přesvědčen, že problémy nevyřeší ani neustálé utužování norem, ani třicetiprocentní krácení mzdy. Vedení Agrostroje ani jeho stranický výbor však nehodlali ustoupit. Tak došlo v roce 1957 poprvé za komunistického režimu v Čechách ke stávce.I když moc nechtěla pro ni nepříjemnou událost příliš rozmazávat, musela vyvodit důsledky. Dvoudenní zastavení výroby, něolik petic, jedna bouřlivá dílenská schůze a desetiminutovka, kde se zpívala Píseň práce, znamenaly pro F.Nováka dvouapůlleté vězení. Slovník žaloby byl v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].