Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Místo energie ministři

Na Federálním ministerstvu paliv a energetiky došlo k nebývalé kumulaci ministrů. Resort vede člen KSČ Jaroslav Sůva, pravidelně tam dochází předchozí ministr Pinc, ještě v ochranné výpovědní lhůtě a s platem.

Na Federálním ministerstvu paliv a energetiky došlo k nebývalé kumulaci ministrů. Resort vede člen KSČ Jaroslav Sůva, pravidelně tam dochází předchozí ministr Pinc, ještě v ochranné výpovědní lhůtě a s platem. Řidším návštěvníkem je další z řady komunistických šéfů FMPE Krumnikl se stejnými výpovědními podmínkami. A dovršení všeho byl na úřad přijat jejich předchůdce Ehrenberger. Ten byl ve své dočasné funkci v Maďarsku příliš často žádán o zdůvodnění své podpory projektu Gabčíkovo-Nagymaros, a tak se raději vrátil do lůna ministerstva, kterému šéfoval za dob G.Husáka.

Toto ministerstvo nebylo pro československé hospodářství nikdy velkým přínosem. Jak známo, energetická náročnost našeho průmyslu je v průměru třikrát vyšší než ve vyspělých západních zemích. Těžba uhlí v Severočeském revíru, tepelné elektrárny a nakonec i jaderná energetika zanechaly na našem životním prostředí nesmazatelné stopy. Ceny energie jsou nízké, často dokonce nižší než výrobní náklady. Většina průmyslových odběratelů se snaží přidělené množství paliv a energie vyčerpat, protože pokud by to neučinili, hrozí nebezpečí, že budou o adekvátní sumu v dalším období kráceni. V případě přechodného snížení dodávek tak mají zajištěnou rezervu, takže podnik ke skutečnému šetření vlastně nemusí sáhnout. Energetická spotřeba jednotlivých podniků je pro pracovníky ministerstva zatím neprověřitelná. Je naprosto nutné, tak jako všude na světě, přejít na regulaci odběru energie pomocí cen, případně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].