Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ještě k Národní frontě

V Respektu č.9 jsme se mohli dočíst o odhadu mzdových nákladů na platy pracovníků ÚV NF a jeho krajských a městských výborů v ČSSR. Byl to velice skromný odhad.

V Respektu č.9 jsme se mohli dočíst o odhadu mzdových nákladů na platy pracovníků ÚV NF a jeho krajských a městských výborů v ČSSR. Byl to velice skromný odhad. Ze směrných objemů na výdaje v ekonomické působnosti NF pro r.1989 vyplývá, že ÚV NF měl pro sebe 100 miliónů Kčs na rozpočtu a dotace na činnost z toho činily 96,5 miliónů korun. Z organizací NF byly plně finančně soběstačné jen Svaz žen (díky nakladatelství Mona a Živena) a Svaz filatelistů. Zato dotace pro SSM „na společensky žádoucí účely a společensky prospěšné akce programového charakteru“ dosáhly sumy 318,5 mil. Kčs a dotace na činnost 339,4 mil. Kčs. Největším požíračem dotací byl Československý svaz tělesné výchovy: ze státního rozpočtu dostal 1,026 miliardy Kčs!

Další organizace s federální působností byly dotovány skromněji:Československý červený kříž 66,7 mil. KčsSvaz požární ochrany 65,5 mil. KčsSvaz invalidů 44,3 mil. KčsSvaz družstevních rolníků 42,9 mil. KčsSČSP 41,4 mil. KčsČs. vědecko-technická společnost 41,3 mil. KčsSocialistická akademie 35,4 mil. KčsSvaz protifašistických bojovníků 25,5 mil. KčsČs. svaz novinářů 10,1 mil. KčsPříspěvky na činnost dostaly ze státní pokladny i spolupracující politické strany: ČSL - 9 mil. Kčs, ČSS - 5,2 mil. Kčs, Slovenská strana slobody - 3,8 mil. Kčs, Strana slovenskej obrody - 7,3 mil. Kčs. Celkové státní dotace společenským organizacím a politickým stranám NF - kromě KSČ a ROH - představovaly v r.1989 2,199…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].