Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Wspólnota-soužití-Együttélés

WSPÓLNOTA - SOUŽITÍ - EGYÜTTÉLÉS je politickým hnutím, které se zformovalo na počátku tohoto roku. Iniciátory byli představitelé polské a maďarské národnostní menšiny, znepokojeni dosud přežívajícím paušálním jednáním se všemi, kdo se odlišují od většiny, nepochopením a eskalací požadavků typu "táhněte pryč nebo se laskavě asimilujte".

WSPÓLNOTA - SOUŽITÍ - EGYÜTTÉLÉS je politickým hnutím, které se zformovalo na počátku tohoto roku. Iniciátory byli představitelé polské a maďarské národnostní menšiny, znepokojeni dosud přežívajícím paušálním jednáním se všemi, kdo se odlišují od většiny, nepochopením a eskalací požadavků typu „táhněte pryč nebo se laskavě asimilujte“.

Struktura „Soužití“ je třístupňová. Základní skupiny volí územní sbory mluvčích, jejichž delegáti na Kongresu volí předsednictvo. K tomu došlo 31.března v Bratislavě.Formální struktury by se neměly stát těsným korzetem. Naším přívržencem může být každý, kdo fandí - ať už zcela, nebo s výhradami - našemu programu:„…Hnutí bude bojovat proti rostoucímu antisemitismu, xenofobii a jakýmkoli projevům rasové, náboženské nebo světonázorové diskriminace…Základním předpokladem dosažení plné rovnoprávnosti menšin je vzájemná tolerance, úcta a poznání, pokračování v nejlepších tradicích soužití Čechů, Slováků, Maďarů, Němců, Rusínů/Ukrajinců, Poláků a Židů v naší zemi. Hnutí považuje za důležitý úkol podpořit Rómy v jejich snahách o národní svébytnost… V ekonomické oblasti může být všeobecných jistot a prosperity dosaženo pouze na základě tržního hospodářství… V oblasti sociální půjde o ochranu rodiny a všeho, co s ní souvisí, zajištění stejných šancí všech na vzdělání ve své mateřštině a změnu těch opatření (územní členění, školský zákon), které tomu brání…""Soužití“ je ve spojení s národnostními menšinami m.j.Čechů a Slováků v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].