Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Test

Od ranních hodin 28. dubna 1990 jsme svědky zcela výjimečného psychologického a sociologického šetření. Výjimečnost tohoto šetření tkví v jeho rozsahu, výsledky, hodnocení a závěry jsou důležité především pro Čechy a Slováky, ale jejich význam přesáhne hranice země.

Od ranních hodin 28. dubna 1990 jsme svědky zcela výjimečného psychologického a sociologického šetření. Výjimečnost tohoto šetření tkví v jeho rozsahu, výsledky, hodnocení a závěry jsou důležité především pro Čechy a Slováky, ale jejich význam přesáhne hranice země. Objektem výzkumu je více než deset miliónů jedinců obého pohlaví, v nejrůznějších věkových a sociálních kategoriích. Cíle výzkumu by se daly shrnout asi takto: je třeba zajistit stupeň narušení základních instinktů, vlastností a návyků, k němuž došlo u zmíněného vzorku obyvatel v průběhu posledních čtyřiceti let. Zkoumá se kvalita lineární paměti, schopnost jednoduchých logických úkonů, schopnost orientovat se přibližně v čase (míra představivosti). Zkoumá se paměť historická, rodová, národní i citová, míra odpovědnosti k dětem, nemocným a postiženým, sebezáchovný a sociální instinkt. Zkoumá se stupeň netečnosti k ostatním jedincům, k vlastní i cizí bolesti, k vlastním i cizím hrobům, k místu narození, k jazyku, k živé a mrtvé tradici, k posvátným místům a chrámům, k reliéfu krajiny, ke zvířatům, stájnému dobytku, ke stromům, půdě, cestám, k pramenité vodě a vzduchu. Základním nástroj šetření je jednoduchý test, šetření bude uzavřeno 9. 6. 1990 ve 24 hodin. Zmíněným testem je volební program KSČ.

Program je to krásný. Dokonce je sepsán jazykem, který se přiblížil normální češtině, a tak mu respondent může snadno porozumět. Každý ovšem ví, že dosud komunisté dělali vždy pravý opak toho, co slibovali.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].