Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Zůstali jsme romantici

Václav Jirásek

Václav Jirásek • Autor: Milan Jaroš
Václav Jirásek • Autor: Milan Jaroš

Patří k nejvýraznějším fotografům své generace, ale nezapře, že zběhl od malby. Přitahují ho symboly, rituály, zmar a mizení. Loni dokončil cyklus Auta, který zachycuje autovraky jako přízraky osidlující krajinu. Václav Jirásek na sebe poprvé upozornil se skupinou Bratrstvo na sklonku osmdesátých let. Její práce se letos opět objevily v galeriích.

Jak vnímáte práce Bratrstva v době, kdy se vaše tehdejší fotografie už ocitají v kontextu nedávné historie – na expozici Obrazy konců dějin a na fotografické retrospektivě lakonicky nazvané 1989 ve Veletržním paláci.

Připadám si, jako by ty fotografie nebyly ode mě. Tvrdí se, že člověk jednou za sedm let kompletně vymění veškeré buňky v těle, takže to vlastně už doopravdy nejsem vůbec já, kdo to fotografoval. Dívám se na ně, jako by byly od někoho jiného.

Bratrstvo, Anjel II, 1993
Bratrstvo, Anjel II, 1993

Pro rukopis Bratrstva bylo charakteristické, že prolínal prvky estetiky socialistického realismu a zároveň romantismu. Když toto spojení člověk vysloví nahlas, řekl by si, že to nemůže fungovat. S jakou emocí fotografie vznikaly? Fascinace i kritika, vzdor i okouzlení?

Od všeho trochu. Ale důležité je říct, že v principu jsme všichni byli romantici a zůstali jsme jimi dodnes, což se do současné doby možná nehodí. Míchání vlivů bylo na celém procesu nejzábavnější. Každý z nás měl rád něco – přinášel to s sebou a tím to…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 15 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].