Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika, Redakce, Společnost

Respekt Speciál: 100 stran o nečekaném kouzlu rozpálených měst

Město a kouty

„Již tehdy, když jsem kráčel přes prastarý Kamenný most, vedoucí nad klidně plynoucí Vltavou ke Hradčanům s jejich zámkem vyzařujícím temnou pýchu habsburského rodu, padla na mě hluboká tíseň, pro niž jsem neměl žádné vysvětlení. Tato úzkost mě od toho dne neopustila ani na okamžik po celý čas, který jsem strávil v Praze, tom městě s tajemně tlukoucím srdcem,“ popisoval spisovatel Gustav Meyrink (1868–1932) svůj první dojem z Prahy. Když jsem se coby dítě přistěhoval s rodiči do stejného města v roce 1987, měl jsem neskutečně podobné pocity. Jako by „tam“ něco bylo, co lekalo i přitahovalo zároveň.

Tento druh vnímání města je nenávratně pryč. Meyrinkovu tíseň nahradil turistický stres. Ale pokud se vydáme mimo základní tahy, nacházíme město zcela jiné, příjemnější. Spoustu malých podniků, alternativních klubů v přízemích domů či na lodi, míst, která nepřipomínají disneyland, ale dejme tomu Berlín. Praha v posledních letech výrazně ožila, což bylo většinou úřadům navzdory.

Ačkoli to vychází jen z mého pocitu, v onom oživení Praha musela dohánět Brno. Není řeč o práci radnice, ale o aktivitách lidí „zdola“. Velkou energii do své proměny věnuje nyní například Ostrava. Doba, kdy se téměř veškerá pozornost věnovala metropoli, je naštěstí nenávratně pryč. Stejně jako představa, že význam měst určuje počet památek. Jsou to lidé, kteří navozují atmosféru a je zajímavé, že mnohdy stačí pár jednotlivců, kteří rozhýbají celé město. Prostě ukážou ostatním, že to jde, a prokopnou pomyslné dveře.

Každé město má trochu jinou náladu či energii a tuto specifičnost je dobré pěstovat. Je škoda, že městské úřady stále podceňují význam prostorů, kterým neurčuje podobu možné komerční využití. Jak na Facebooku přesně napsal designér Maxim Velčovský: „Každá čtvrť by měla povinně vymezit a podporovat takové rezervace, kouty a lokace. Truhlářské dílny, ateliéry, kutilské dílny, řemeslné dílny všeho druhu, opravárny atd.“ Svůj status doplnil fotografiemi nitra a okolí jedné sochařské dílny, které naprosto minul čas. Města nelze zastavit v rozvoji, ale podobné „bezzásahové“ zóny mají nenahraditelnou hodnotu.

V tomto speciálu, který řídil kolega Pavel Turek, jsme se rozhodli zaměřit právě na města. Koronavirus způsobil, že nemalá část Čechů chce o prázdninách setrvat doma, a tak jsme chtěli ukázat, že i města lze zažít jinak. Přizvali jsme i různé spisovatele, básníky, pořadatele kulturních akcí, aby nám napsali o „svém“ městě. A to od Chomutova přes Ostravu až po Prahu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Objednejte si tištěný speciál

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál I/2020 pod titulkem Město a kouty