Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Léčba narkomana

Proč váznou klimatická vyjednávání pod hlavičkou OSN

„Ocelová města“ musí projít radiální proměnou.
„Ocelová města“ musí projít radiální proměnou.

Každý rok, zhruba v listopadu nebo v prosinci, je to stejné: Tisíce lidí, kteří proudí chodbami konferenčního centra jako molekuly uvnitř nějakého obřího stroje. Nesrozumitelné vyjednávací dokumenty plné složených závorek s různými variantami textu ke zvážení, jako by nešlo o lidskou řeč, ale nějaký komplikovaný matematický zápis. Zvláštní vyjednávací jazyk připomínající angličtinu, kterému však žádný outsider nerozumí, neboť každé z jeho slov skrývá celý kontinent sporné problematiky. Miliony záhadných zkratek jako WIM, ITMOs nebo OMGE. Návštěvník se nemůže zbavit dojmu, že kdyby se celý tento cirkus odstěhoval na nějaké hodně odlehlé místo a tam rozplétal závorky do skonání světa, nic by se vlastně nestalo.

Podobně jako je narkoman závislý na svojí pravidelné a neustále se zvyšující dávce drogy, lidstvo se zatím nedokáže odpoutat od fosilních paliv a rychlého ekonomického rozvoje doprovázeného emisemi.

Jenže pravidelné každoroční summity OSN, probíhající již od roku 1995, představují zatím jediný společný pokus obyvatel Země zabránit katastrofálním klimatickým změnám, které v budoucnu mohou ohrozit samu existenci civilizace. Lék známe – zastavit vypouštění skleníkových plynů –, jeho aplikace je ale nesmírně obtížná. Podobně jako je narkoman závislý na svojí pravidelné a neustále se zvyšující dávce drogy, lidstvo se zatím nedokáže odpoutat od fosilních paliv a rychlého ekonomického rozvoje doprovázeného emisemi. Závislost se přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].