0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

30 let Respektu • 2001-20056. 11. 20194 minuty

Konec guláše v Čechách

Hostinští obvinili Brusel, že plánuje vraždu národní kuchyně

Petr Třešňák, 20. 8. 2001

Do stále početnějšího tábora českých odpůrců vstupu do Evropské unie přibyla významná posila. Z titulních stran celostátního tisku zazněl varovný hlas tuzemských hostinských, že bruselští byrokraté chtějí zavraždit tradiční českou kuchyni. To je v zemi, kde jídlo považuje za nejdůležitější „národní tradici“ i předseda tak proevropské partaje, jako jsou zdejší lidovci, jistě závažný argument. Při bližším pohledu je to však s evropskou hrozbou trochu jinak. Zdá se, že rozhořčené majitele hospod nežene do střetu s Bruselem láska k národním specialitám, ale spíš strach, že pod jeho kuratelou se už dál nebudou moci chovat jako čuňata.

Život pod pokličkou

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Nemůžete mít svíčkovou, guláš, utopence. Jestli zkrátka chcete mezi naši elitu, tak se musíte přizpůsobit,“ shrnul údajný postoj Unie k české kuchyni v hlavních zprávách televize Nova českokrumlovský starosta Miloš Michálek. Kde se ale ta představa o evropské touze ukrást Čechům svíčkovou vlastně vzala? Zdejší hostinští si tak vyložili novou vyhlášku českého ministerstva zdravotnictví, která přikazuje podávat teplé jídlo maximálně do tří hodin od uvaření. Guláš a omáčky přitom, jak známo, potřebují pořádně uležet a tříhodinová spotřební lhůta navíc kuchařům znemožňuje navařit ráno kotel hotového jídla a servírovat ho až do zavírací doby. Lahodné a levné receptury našich babiček tudíž budou nuceny uvolnit místo na jídelníčku drahým minutkám bez vůně a chuti.

Ve svém působivém výkladu ale majitelé restaurací…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc