Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Spolu a bez nevýhod

V Bruselu vznikají domy pro společné bydlení městských singles

Francouz, Rakušan, Belgičan.
Hledá se vždycky nájemník, který vhodně doplní složení.
Francouz, Rakušan, Belgičan. Hledá se vždycky nájemník, který vhodně doplní složení.

Ahoj, jak to dneska šlo?“ „Dobrý, byl jsem na večeři se svojí přítelkyní, ale byl tam i její šéf a nějak jsme se nemohli dohodnout,“ stěžuje si Jean, když vejde do dveří společné kuchyně a jde rovnou do ledničky. „Čí je ten jupiler?“ třímá v ruce plechovku nejpopulárnějšího belgického piva: „Můžu si ho dát?“ Chvíli se rozhovor točí kolem toho, kdo si minule stěžoval na zmizení piva z lednice, ale je to spíš vtipkování než hádka. Každopádně pro Jeana nakonec dopadne dobře a balkonovými dveřmi si odchází na upravený potemnělý dvorek s bílým stolkem a židlemi vydechnout s plechovkou jupileru a krabičkou cigaret.

Rakušan Jacob a Francouz George sedí přikovaní na gauči před obrazovkou s fotbalovým zápasem a u toho ještě občas zatřesou joystiky od playstationu. Belgičan Jellen se u sporáku pouští do vaření svojí večeře – těstovin se špenátem a lososem. Tihle mladí muži, všichni tak ve věku do třicítky, bydlí společně ještě s pěti dalšími lidmi podobného věku v ulici Rue de la Linière 24, v bruselské čtvrti Saint-Gilles. Aktuální složení téhle domácnosti je dva Belgičané, pět Francouzů, jeden Rakušan a jedna Nigerijka. Pět mužů, čtyři ženy. Nebylo by na tom zase nic tak zvláštního, společné bydlení zejména mladých singles je běžné. Tenhle klasický cihlový pětipatrový bruselský dům je ale od začátku rekonstruovaný a zařízený tak, aby tu devět lidí mohlo žít a nepřekážet si, aby se tu cítili jako doma a navíc aby si padli do noty.

[image id=„200127633“ caption="V kuchyni je víc…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].