Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman nechce k rybníku, ale možná ho tam pošle Trump

Druhá prezidentská kandidatura nepřekvapila, avšak zvolení je velmi nejisté

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Miloš Zeman oznámil, že bude znovu kandidovat na post prezidenta a sklidil za to potlesk a jásot svých příznivců. Do boje o hlavu státu vstupuje silný kandidát se slušnou šancí zvítězit, ale také docela silnou možností prohrát. Přijde o voliče, kteří od něj čekali při minulé volbě jiný přístup k politice a této zemi, než předvádí.

Představitelé politických stran přijali Zemanovu kandidaturu poměrně chladně. Premiér Bohuslav Sobotka považuje Miloše Zemana za obohacení kandidátské nabídky, Andrej Babiš jej považuje za silnou osobnost, která spíše rozděluje zemi, ale moc se mu nediví, protože Zeman musí pořád čelit nějakým pomluvám - a on Babiš, ví jak je to těžké. Zemanovo rozhodnutí se pochopitelně líbí xenofobnímu Úsvitu a nelíbí ODS – i když má k sobě rétorika ODS a Zemana velmi blízko, ODS ho prostě nemůže veřejně podpořit.

Miloš Zeman jede novou kampaň už od chvíle prvního zvolení. Má na ni čas, nedostává moc pozvání na zahraniční cesty, tak jezdí po krajích a oslňuje. Některé. V tom je jeho obrovská výhoda, média mu věnují spoustu prostoru, o nějž musí jiní kandidáti bojovat. Už víme, že je tu ohromné procento lidí, kterým nevadí prezidentovy lži a opilství - ale pozor, začíná jim vadit jeho podlézání Rusku, Číně a nově i USA.

Zejména to poslední vadí, Zemanovi voliči jsou spíše národovci, kteří nechtějí podléhat mocnostem, nechtějí být v područí Ruska nebo Číny, a už vůbec ne USA, i kdyby jim Trump kdovíjak konvenoval. A Zemanův servilní přístup k prezidentům těchto zemí ukazuje, že není takový frajer, jak se tváří, že touží po uznání mocných a udělá kvůli tomu všechno, dokonce i zradí skutečné státní zájmy. To si lidé (doufejme)  uvědomují a to Zemana docela diskvalifikuje. Stejně jako jeho chatrné zdraví a poměrně značné stopy alkoholismu. Lidem nevadí, když někdo pije a vydrží. Ale když pije a je pak trapný – což prezident často je – nezaslouží si úctu.

Šance, že se tedy Zeman odebere k rybníku na Vysočině, je tu pořád docela velká. Nicméně zatím máme pouze jednoho skutečně vážného protikandidáta, a tím je Michal Horáček, který je rozhodnut vystavit Miloši Zemanovi za jeho prezidentství účet. Možná to nebude stačit a budeme doufat, že nabídka kandidátů se ještě obohatí - a že nepůjde jen o úlety typu Miroslava Sládka.

Tak přivítejme novou kampaň a doufejme, že se vyplní proroctví pana Patizona, který tvrdí, že s Milošem Zemanem v žádném případě dalších pět let nestrávíme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].