Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Miloš Zeman firmu Huawei neochrání

To není sázka na Andreje Babiše, ale na Evropskou unii a transatlantické propojení

Čínský prezident Si Ťin-pching se zakladatelem firmy Huawei Žen Čeng-fejem • Autor: REUTERS
Čínský prezident Si Ťin-pching se zakladatelem firmy Huawei Žen Čeng-fejem • Autor: REUTERS

Když premiér Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem říká, že chce, aby o riziku společnosti Huawei v tuzemských kybernetických a telekomunikačních sítích, které se zřejmě úzce a zásadně protnou v prostoru zvaném dnes 5G, rozhodla Evropská unie, není to jeho rozhodnutí. Je to nevyhnutelná cesta. Huawei je fenomén, na který Česká republika nestačí. A už vůbec na něj nestačí Miloš Zeman, který stojí na opačné straně a jemuž začíná ujíždět vlak.

Společnost Huawei čelí řadě obvinění. Nejčerstvěji ji obvinila FBI, že systematicky krade cenná obchodní tajemství – konkrétně informace o technologiích společnosti T-Mobile. Prezident Donald Trump podle spekulací amerického tisku připravuje tvrdý zákon, který by zakázal jakýmkoli čínským produktům vstup do elektronických, kybernetických a telekomunikačních systémů, které mají pro USA strategický význam.

Ke stejnému kroku začne brzy, aspoň pokud jde o výstavbu sítě 5G, směřovat i Evropa. První před rizikem Huawei varovala Česká republika, konkrétně Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Budoucí menší spolupráci s Huawei zvažoval už v prosinci německý T-Mobile - a po objevu, že čínská firma kradla informace o jejím výzkumu, je na spadnutí i reakce německé vlády. Proti Huawei se začala bránit rovněž Francie. Firma Huawei všechna obvinění odmítá, ale zatím jí to není nic platné.

Podstatná je jedna věc. Plánování stavby sítě 5G - na níž by se mělo přesunout velké množství aktivit od elektronicky řízených domácností po digitálně ovládanou dopravu, energetiku a bankovnictví - koordinují na kontinentu instituce Evropské unie. Počínaje zákony o kybernetické bezpečnosti, konče domluvou o společném technologickém postupu při stavbě sítě. Andrej Babiš tedy po schůzce s Milošem Zemanem jen řekl to, co je známo.

Miloš Zeman se může snažit, jak chce, může strašit čínskou odvetou škodovce nebo PPF i zastavením investic do Česka, ale Huawei v tuzemsku nemá moc šancí vyhrát. Varují před ní tajné služby, stejně jako IT experti. Síť 5G je strategicky důležitá i pro NATO a premiér Babiš už dal několikrát najevo, že přes naše spojenectví s aliancí vlak nejede. To není pochvala AB, to je konstatování o nezbytnosti směřování naší země, kterou pochopil i mnohdy populistický šéf ANO.

 Podobně je to mimochodem se Zemanem prosazovaným zájmem dostavit a rekonstruovat tuzemské jaderné elektrárny „ruskou cestou“. Tuzemské tajné služby varují před rizikem závislosti na ruské energetice a jaderné technologii, jaderní experti (třeba Dana Drábová) prosazují vyspělejší konstrukce od Korejců či Američanů. A pak tu máme zase kybernetiku: třeba experti z firmy Siemens očekávají, že síť 5G (nebo její ještě vyspělejší pokračovatel) se stane během deseti let základem propojení místních malých energetických zdrojů a jejich kyberneticky řízené redistribuce. Jaderné elektrárny nebudou mít budoucnost.

Andrej Babiš dluží prezidentu Zemanovi za podporu, kterou od něj dostává jako problematický, střetem zájmu a trestním stíháním poznamenaný premiér. Je ale málo pravděpodobné že dluh splatí podporou „ruské cesty“ jaderné energetiky a stejně málo pravděpodobné je, že půjde proti spojencům na ochranu Huawei. Ještě jednou: tohle není sázka na ideje Andreje Babiše, ale na ukotvení v Evropské unii a transatlantickém propojení.

Text o sítích  5G připravujeme do příštího Respektu 6/2019, který vyjde v pondělí 4. února

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].