Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Michal Berg: Zelení nebyli dost důvěryhodní

S populárním místopředsedou o důvodech volebního propadu

Strana Zelených utrpěla ve volbách do sněmovny drtivou porážku – získala jen 1,44 procenta hlasů. Nedosáhne tak ani na finanční příspěvek, který od státu dostávají strany se ziskem přes 1,5 procenta. Předseda Zelených Matěj Stropnický vzal vinu na sebe a na svůj post ihned po sečtení hlasů rezignoval. Po jeho odchodu se ve straně mluví o tom, kdo Zelené postaví na nohy – a hodně lidí zmiňuje charismatického místopředsedu Michala Berga. Ten prý zatím o kandidatuře neuvažuje. „Sám nesu spoluodpovědnost za neúspěch,“ říká. Zelení byli pod vedením Matěje Stropnického pro mnoho lidí příliš levicoví. podle Berga nicméně program nebyl pro lidi problém. ‘Že Matěj Stropnický nezaujal ani své voliče v Praze, možná není programová, ale osobnostní věc,“ říká vsetínský zastupitel a také podnikatel v oblasti IT.

V jakém stavu jsou Zelení po volbách?

Samozřejmě na tom nejsme dobře, zejména tedy po finanční stránce. Část nákladů za kampaň budeme muset zaplatit z peněz, které nám teprve přijdou v příštích letech za senátní a krajské mandáty. Ale na druhou stranu se nám zhruba od soboty přihlásilo zhruba 250 nových zájemců o členství, což je povzbudivé. V tuhle chvíli máme asi 1300 členů, takže to je docela nárůst. To bereme jako dobrý signál.

Jak velký dluh vám zbyl po volbách? Po sociálních sítích koluje informace, že to je asi 10 milionů korun.

Je to dluh zhruba 7 milionů, který máme vůči externím subjektům. Jednáme s bankou, jak ho přefinancovat, abychom ho mohli splácet z peněz, které dostaneme až později.

Už jste s kolegy mluvili o tom, kde Zelení udělali chybu?

Teď řešíme hlavně urgentní věci, jako je právě hospodaření. A pokud mám říci svůj názor, tak jsme pro lidi nebyli dost důvěryhodní. Program se lidem líbil. Ve volební kalkulačce jsme vyšli na prvním místě asi 220 tisícům lidí. Takže buďto měli obavu, jestli program dokážeme prosadit, anebo pochybovali, zda se do sněmovny vůbec dostaneme. Dalším důvodem byla špatná kampaň. Nedokázali jsme do veřejné debaty přinést silná témata, se kterými by si nás lidé spojili. Pak jsou tu externí faktory v podobě konkurence: Piráti byli na cestě nahoru, pak nám vzali hlasy Starostové a topka. A je tu také celospolečenská atmosféra po migrační krizi. My jediní jsme se postavili proti nenávistným tendencím a lidé nás za to vytrestali.

Podle lidí kolem mě za porážku může hlavně Matěj Stropnický – stranu posouvá příliš doleva. Měli by se Zelení vrátit víc směrem ke středu?

Že Matěj Stropnický nezaujal ani své voliče v Praze, možná není programová, ale osobnostní věc. To by si měl vyřešit sám. My si teď musíme říci, jak fungovat, abychom důvěryhodní byli. Na základě toho pak musíme najít předsedu nebo předsedkyni, který by tohle naplňoval.

Matěj Stropnický • Autor: Milan Jaroš
Matěj Stropnický • Autor: Milan Jaroš

Jak to udělat?

Máme velkou databázi podporovatelů, tak se jich budeme ptát. A budeme si dělat od agentury průzkum, jak se rozhodovali u voleb.

Na jakých tématech by strana mohla přilákat voliče?

To teď nedokážu říci. Ukazuje se, že samo téma „antibabiš“ není nosné. Jsou tu dvě další možnosti. Buď prosazovat práci a témata odspoda, na komunální úrovni, kde nás volí mnohem více lidí. Anebo to vzít tak, že jsme jediná strana, která se zabývá globálními tématy, ochranou přírody - a ukázat, jak to souvisí s každodenním životem lidí. Ale ve straně na to jistě bude hodně různých názorů. Možná dojde i k mírnému programovému posunu.

Několik lidí včetně bývalé předsedkyně Jany Drápalové už řeklo, že by si vás přáli za příštího předsedu. Budete v lednu na sjezdu kandidovat?

Mám velkou zodpovědnost za neúspěch. Podílel jsem se na kampani, jsem místopředsedou. Takže teď to nevylučuji, ale nepovažuju to za pravděpodobné.

A vidíte někoho jiného?

Vidím nějaké lidi. Ale jména vám neřeknu. Obecně si myslím, že by Zelení mohli mít předsedkyni. Ale nevím, zda na to už nazrála doba, ukazuje se, že je tu pořád velká poptávka po alfa samcích. Ať už v čele bude stát kdokoli, měl by skloubit různé názorové proudy, jako se to daří Zeleným v Německu. Na jedné straně je levicová europoslankyně Franziska Keller, na druhé Winfried Kretschmann, konzervativní předseda vlády v Bádensku-Württembersku. Lídr taky musí lidi strhnout svým přístupem, aby se s ním členové i příznivci dokázali identifikovat a říci si, že má smysl za ním jít. Byl asi problém Matěje Stropnického, že se mu tohle nepodařilo; tenhle typ lídrovství tam nebyl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].