Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Už žádné kontakty, reaguje Ústavní soud na kauzu Mynář

Hradní kancléř se snažil nestandardním způsobem zkontaktovat soudce nejvyšších soudů

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ústavní soud zareagoval na chování kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, který se snažil nestandardním způsobem zkontaktovat soudce nejvyšších soudů, kteří řešili témata, jež zajímala Hrad.

Jak uvedl Respekt, Mynář se například v minulosti sešel se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem a naznačil mu, jak by měl podle prezidentova přání rozhodnout. Podobnou snahu kancléř vyvinul i na Nejvyšším správním soudě, volal též na Městský soud v Praze v případě rozhodnutí o vydání ruského hackera Nikulina do USA.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Respektu nyní sdělil, že se soud rozhodl na kancléřovo chování zareagovat. „O těchto kontaktech jsem se dozvěděl až z redakce Respektu. Na výjezdním zasedání pléna ÚS, které dnes skončilo, bylo dohodnuto, že v tzv. živých kauzách nepovažuje Ústavní soud za přípustné kontakty či jinou komunikaci soudců - včetně ostatního odborného aparátu Ústavního soudu - s účastníky řízení mimo předepsanou procesní formu,“ napsal ve středu Rychetský. Zjednodušeně to znamená, že podobné schůzky, o které se snažil kancléř, by neměly být v budoucnu možné.

Ovlivňováním soudců v případech, které nějak souvisely s Pražským hradem, by se mohla na svém jednání také zabývat též Poslanecká sněmovna. V organizačním výboru dolní komory to nedávno uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že to jeho strana navrhne. Souhlas již předběžně vyslovily některé další opoziční strany, proti nejsou ani někteří zástupci vládního hnutí ANO.

Kancléře Vratislava Mynáře 28. ledna také čeká soud kvůli jeho chybějící bezpečnostní prověrce na stupeň přísně tajné, kterou mu v roce 2013 NBÚ odmítl udělit, protože jeho osobu vyhodnotil jako bezpečnostně nespolehlivou. Mynář v žalobě rozhodnutí NBÚ napadl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].