Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vláda nejspíše nepadne, ale podle opozice má hlasování smysl

Je to signál k veřejnosti, že její výtky slyšíme, říká o vyslovení nedůvěry Jan Farský

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK
Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK

V pátek se rozhodne o dalším osudu koaliční vlády Andreje Babiše se sociální demokracií. Nicméně výsledek je podle všeho známý předem. Opoziční poslanci nasbírali 92 podpisů a jsou připraveni vyslovit vládě nedůvěru. Ke kýženému výsledku nicméně potřebují 101 podpisů. Po celý týden se proto snažili přemlouvat sociální demokraty, aby hlasovali s nimi. To už je však nemožný scénář.

Předsednictvo ČSSD ve středu odpoledne odsouhlasilo stanovisko, podle kterého se žádný sociální demokrat pátečního hlasování nezúčastní. Opozice proto nebude mít dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry.  To vyvolala reportáž serveru Seznam zprávy, ve které reportéři vypátrali syna Andreje Babiše, který je už několik měsíců ukrýván, aby nemusel vypovídat před policií právě v kauze Čapí hnízdo.

Rozdílní a jednotní 

Před středečním jednáním byla sociální demokracie rozdělená a nikdo včetně jejich členů nevěděl, na jakou stranu se nakonec přikloní předseda Jan Hamáček i zbytek vedení. Dva ministři z řad ČSSD, Jana Maláčová a Tomáš Petříček, například preferovali odchod. „Jsem připravený z vlády odejít, nelpím na své funkci, pokud premiér Babiš z vlády neodejde,“ prohlašoval čerstvý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podobný postoj zastávala i pražská organizace.

„Musí padnout rozhodnutí, takto to dál nejde, je třeba ve vládě zůstat a naplňovat náš program,“ řekl naopak před jednáním širšího vedení strany místopředseda klubu poslanců Jan Birke. Platforma Zachraňme ČSSD, za kterou stojí bývalý místopředseda Jiří Zimola nebo Michal Hašek, zase vyzývala poslanecký klub, aby dodržel koaliční smlouvu a podpořili současnou vládu.

Nakonec vyhrál umírněnější postoj. Straničtí poslanci nebudou v pátek hlasovat pro vyslovení nedůvěry, ale ani Babiše přímo nepodpoří – při hlasování všichni poslanci opustí sál Poslanecké sněmovny. ČSSD tuto volbu prezentuje jako kompromis mezi odchodem Babiše z vlády a tím, že se k moci nedostane SPD. Zároveň sociální demokraté ustoupili ze svých požadavků- tedy snahy získat pod svou kontrolu ministerstvo spravedlnosti (nyní je v jeho čele Jan Kněžínek nominovaný hnutím ANO) i tlaku na odchod Andreje Babiše z pozice premiéra.

Odchodem totiž znemožní, aby opozice získala potřebných 101 hlasů. I kdyby snahy ODS, Pirátů, lidovců, Starostů a TOP 09 na plénu podpořili poslanci SPD, jednalo by se stále jen o 92 hlasů. S podporou ČSSD, ovšem bez Okamurových poslanců, by to bylo jen pětaosmdesát poslanců. Komunisté už avizovali, že budou hlasovat pro vládu. „Ano, ideálním řešením by bylo pokračování vládní spolupráce na současném půdorysu a výměna premiéra. To ale hnutí ANO odmítá a opozice nemá plán B,“ obhajoval rozhodnutí ČSSD po jednání Hamáček.

Smysl to má

O plánu B veřejnost v posledních dnech slyšela mnoho. ČSSD i hnutí ANO mluví o tom, že žádný neexistuje, opozice jejich slova považuje jen za výmluvu, jak neodejít z vlády a neztratit současné posty. Jak to tedy je?

Opozice především žádá, aby premiér Babiš podal demisi. Demisí předsedy vlády sice padne celý kabinet, ale vláda by mohla být opět jmenována ve stejném složení – jen s výměnou na premiérském postu (po domluvě ve sněmovně, což nerozporuje ani sama opozice). Situace se nicméně zkomplikovala výrokem prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že třetím – a posledním – pokusem na sestavení nové vlády by v případě vyslovení nedůvěry znovu pověřil Andreje Babiše. Navíc se sám Babiš postu odmítá vzdát.

„Situace kolem současného premiéra je dlouhodobě kritická a reportáž televize Seznam jen celou záležitost vyostřila. Hranice únosnosti je už dávno překročená a opozice se musí ozvat, jinak by neplnila svou roli,“ říká předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský a dodává, že hlasování – o jehož výsledku je nejspíše už nyní rozhodnuto – přesto nepovažuje za zbytečné. „Je to signál k veřejnosti, že její výtky slyšíme, a situaci také považujeme za závažnou.“

Zároveň opoziční poslanci dodávají, že 92 poslanců, kteří návrh na hlasování o nedůvěře podepsali, zastupuje více občanů než současná vláda. Což je pravda: ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL a STAN zastupují téměř 2 miliony voličů, zatímco ANO a ČSSD necelých 1,9 milionu).

„Nelze před situací zavírat oči jen proto, že to možná nevyjde. Současný stav, tedy pokračování vlády v čele s premiérem, který má na krku několik kauz a závažná podezření, je v současnosti odpovědností hnutí ANO, ČSSD a i prezidenta. A my nemůžeme jen tak přihlížet,“ souhlasí s Farským i šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Nemáme na výběr

Jak bude ovšem dál vypadat vládní spolupráce ANO a ČSSD, není v tuto chvíli jasné. Andrej Babiš sociálním demokratům přes SMS v médiích vzkázal, že rozhodnutí koaličního partnera „nechápe“. Zároveň podle opozice dala ČSSD Babišovi jasně najevo, že pokud za aktuální situace podrží současnou vládu, musí ji už podporovat do konce volebního období.

Podle místopředsedy Romana Onderky však neměla ČSSD na výběr: „Hlasovat proti svým ministrům, to znamená sociálním demokratům, mně připadá absurdní a v podstatě nemožné. Na druhou stranu říkáme, že kauza Čapí hnízdo je kauzou Andreje Babiše, která zatěžuje fungování vlády a dělá, řekl bych, blbou náladu v ČR – a to jsem velice mírný. Z toho důvodu nechce sociální demokracie hlasovat ani proti vyslovení nedůvěry.“

Předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala ale před hlasováním ČSSSD vzkazuje, že jen alibisticky lavíruje:  „Podle nás se musí, když to nazvu stejně jako pan Hamáček, nejprve vůbec dotáhnout plán A. Tedy aby premiér podal v případě takhle silných podezření demisi. Poté je až na místě bavit se o plánu B.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].