0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika22. 10. 20197 minut

Putin toho Erdoganovi v Sýrii moc nepovolí

S francouzským politologem a arabistou Gillesem Kepelem nejen o severní Sýrii

Kurdští bojovníci na severu Sýrie • Autor: Globe Media /  Reuters

Hlavním tématem nového Respektu 43/2019 je aktuální konflikt v Sýrii, kam vstoupily  turecké jednotky, a zároveň důsledky zahraniční politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pod souhrnným titulkem Konec amerického století najdete analýzu současné situace, profil hlavního vojevůdce syrských Kurdů a text o tom, jak specifickou roli sehrál v tureckém příběhu český premiér Andrej Babiš. Doplněním mozaiky a zároveň pozvánkou ke koupi je následující rozhovor s Gillesem Kepelem, francouzským politologem a arabistou, jehož knihy patří ke světově nejznámějším průvodcům moderním Blízkým východem. Do Prahy přiletěl na pozvání Fora 2000.

Co je na aktuálním dění na severovýchodě Sýrie nejpodstatnější?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Ze západoevropské perspektivy je nejvíc urgentní, že Kurdové pod tlakem turecké ofenzívy nestíhají hlídat zajaté bojovníky ISIS. Někteří už utekli. Na kurdském území jsou drženi i někteří důležití evropští ideologové džihádistického hnutí. Buď utečou a přes Turecko se mohou dostat do Evropy, kde se budou chtít pomstít. Nebo padnou do rukou Asadova režimu. Ten je může soudit a postavit nás tím před dilema, jak na takové procesy s například francouzskými občany budeme reagovat. A pak je samozřejmě podstatné, že už poněkolikáté byli Kurdové zrazení svými západními spojenci. To se stalo již po první světové válce a pak ještě několikrát během 20. století. Je to hrozný signál, protože bez kurdských bojovníků by město Rakka, centrum ISIS, nepadlo. Události tedy ohrožují evropskou bezpečnost a zpochybňují, zda má Evropa vůbec nějakou diplomatickou kapacitu. Po jednom z mnoha bludných rozhodnutí Donalda Trumpa působíme zcela impotentně.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Trump sliboval stažení amerických vojáků ve volební kampani. Koncem minulého roku se to poprvé pokusil provést a narazil tehdy na odpor z vlastních řad. Současné stažení tedy nebylo úplně překvapivé. Nemohla se na to Evropa nějak připravit?

Rozhodně se Evropané připravit měli. Žili jsme v iluzi, že současný stav nějak vydrží a potrvá dál. A že nebudeme muset řešit třeba již zmiňovaný osud evropských občanů, kteří bojovali za IS. Bylo pro nás velmi pohodlné, že zůstávají v kurdském zajetí. Ve Francii už za mřížemi máme 500 džihádistů, kteří ve věznici šíří svou ideologii. Pro vězeňskou správu je to velmi náročná situace, a proto jsme se chtěli vyhnout tomu, že z blízkovýchodního bojiště přijdou další stovky džihádistů. Teď vidíme, že problému, který jsme dosud vytěsňovali, musíme čelit. Aktuální události také ukazují, že evropské vztahy s USA jsou momentálně katastrofální. Že nemůžeme Trumpovi v ničem důvěřovat. Je to magnát s nemovitostmi, kterého zajímá jen rychlý deal - ale kdykoli se mu to hodí, tak ho poruší. Macron se mu zkoušel zalíbit, přitáhnout ho k sobě, nepovedlo se to. Myslím, že Trump chce rozbít Evropskou unii, kterou považuje za konkurenta -  a má v tomto směru stejné cíle jako Čína. Chtějí slabou Evropu, ve které pak mohou soupeřit o vliv.

Co jiného - kromě převzetí zajatých evropských džihádistů - měla EU v regionu dělat, aby nyní nebyla tak bezmocná?

Realita je taková, že rozhodující silou v Sýrii je Rusko. Mají velmi silnou komunitu specialistů na Blízký východ, kteří s ruským prezidentem konzultují. Putin byl členem KGB, dobře ví, co Sovětský svaz zkazil v Afghánistánu a nechce tuhle chybu opakovat. Rusko je ovšem obr na hliněných nohou a nemůže si dovolit trvalou válku v Sýrii. Potřebují nějaký druh řešení, nového uspořádání, které propojí syrské sunnity a alavitskou elitu. V tomto smyslu má Rusko jiné zájmy než Írán, které chce Sýrii vyloženě jako základnu pro tlak na Izrael. Myslím, že mělo probíhat jednání s Putinem, neboť Rusko nějaký druh dohody potřebovalo. Pro EU to byla příležitost, ideálně v letech 2015 až 2017. Místo toho jsme byli pasivní a doufali, že čas to nějak vyřeší - a že si chudáci Kurdové nějak poradí. Teď jsme zůstali s prázdnýma rukama. Syrský režim je dnes velmi asertivní a podmínky pro vyjednávání budoucího uspořádání jsou mnohem horší než dříve.

Gilles Kepel • Autor: Forum 2000
Gilles Kepel
Gilles Kepel • Autor: Forum 2000

A mohla EU dělat něco jinak v posledním roce, aby preventivně zabránila současnému ataku tureckého režimu na území Kurdů?

Problém je, že i Kurdové přecenili své síly. Oblast, kterou kontrolují, nebyla většinově kurdská - byla většinově arabská. A Arabové byli v systému kurdské správy marginalizováni, což vedlo k jejich velké nelibosti. A také je fakt, že syrská YPG (milice syrských Kurdů, pozn. red.) a turecká PKK (teroristická organizace bojující o samostatnost tureckých Kurdů, pozn. red.) jsou totéž. PKK měla přístup k americkým zbraním, které dostala YPG pro boj proti ISIS. Tyto zbraně mohly být kdykoli použity proti tureckým policistům. V Turecku byla tato situace považována za výraznou bezpečnostní hrozbu. Jenže namísto toho, aby se s pomocí diplomatických nástrojů hledal kompromis, byla Evropa paralyzovaná. A to nás dovedlo do situace, ve které teď jsme.

YPG vznikla coby syrská větev PKK. Ale jaké přesně byly vazby těchto organizací v posledních letech? Nebyli přece jen syrští Kurdové více nezávislí?

Když v říjnu 2017 padla Rakka, vítězní kurdští bojovníci na hlavním náměstí ihned vyvěsili velký portrét Abdullaha Öcalana, lídra PKK, který sedí v tureckém vězení. A je pravda, co jsem říkal: že zbraně, které YPG obdržela, se dostaly do rukou PKK v Turecku. To se zdá být spolehlivě zdokumentované.

Boje v Sýrii jsou podporované naprostou většinou Turků včetně opozice. V Evropě jsme jasně proti. Je toto neporozumění důkazem rozchodu Turecka a Západu?

Jedním z důvodů turecké ofenzivy je, že Erdogan je mnohem méně populární než v minulosti. Turecko čelí ekonomické krizi a část společnosti má jeho vlády plné zuby. Takže tato válka včetně modliteb za výhru, které se odehrávaly v desítkách tisíc mešit, je i pokusem zvrátit toto slábnutí. Turecko se však stává totálně izolovanou zemí. Může přitom přežít, jen pokud bude blízkým západním spojencem. Sice se teď snaží vyjednávat s Ruskem, ale Moskva má v regionu své vlastní zájmy. Rusko s tureckou ofenzivou částečně souhlasilo, protože chtělo dát lekci Kurdům, kteří se předtím spojili s Američany. Můj odhad tedy je, že Putin ofenzivu povolí jen v omezené míře.

Jaký je pak hlavní Putinův cíl?

Rusko má velmi zvláštní pozici, neboť má dobré vztahy s každým. S Íránem, jehož moc zároveň vybalancovává. Chápe také bezpečnostní obavy Izraele, pětina obyvatel Izraele ostatně pochází z Ruska. Rozumí si i se Saúdskou Arábií, která už nekontroluje ceny ropy a ke svému přežití potřebuje úzké vztahy s Ruskem, dalším předním producentem ropy. V Turecku asi Rusové pomohli Erdoganovi během neúspěšného pokusu o převrat a představují jistou protiváhu Americe. Ale dobré vztahy má i s Kurdy - velká část jejich elity byla vzdělaná v Moskvě za Sovětského svazu, hodně členů kurdského establishmentu mluví rusky. Prioritou Ruska je zbavit se západního vlivu v regionu a to, aby Asad obnovil suverenitu na celém území Sýrie. To prokáže, že oni jsou skuteční páni. Takže budou na Erdogana tlačit a moc mu toho nepovolí - ale to asi až později, až bude západní vliv pryč.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].