Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Topolánkova kandidatura může nakonec pomoci Zemanovi

Expremiér se na poslední chvíli hlásí jako kandidát do prezidentských voleb

Mirek Topolánek • Autor: HN  -  Libor Fojtík
Mirek Topolánek • Autor: HN - Libor Fojtík

Mirek Topolánek rozhodně není lehká politická váha. Vedl vládu, řídil Evropskou unii, když jí Česko předsedalo. Z inženýra z Ostravy se proměnil – nebo se to aspoň tak na chvíli zdálo - v evropského státníka, který se nebál jednat s dalšími evropskými politiky a řešil problémy, jako byla energetická krize. Pak přišel pád a nucený odchod z čela ODS. Mirek Topolánek zmizel z veřejného života, začal dělat byznys a žít si po svém.

Teď se tedy vrací jako kandidát na prezidenta a je vidět, že evidentně chytil druhý dech. Na twitterovém účtu glosuje veřejné dění, v minulých týdnech uspořádal road show po médiích, kde vystupoval jako analytik současné politiky. Kritické otázky moc nepadaly, ideální nakypření půdy pro ohlášení kandidatury.

Jenže Topolánek není muž bez minulosti. Jeho vláda měla řadu afér (Dalík, armádní zakázky, Řebíček, kmotři v krajích) a provázela ji arogance a vulgarita, s níž se coby premiér rozhodně nekrotil. Když dnes kandiduje proti Miloši Zemanovi, je otázka, jak vážně to myslí – nebo lépe řečeno, jestli vůči němu může uspět a jaké vůbec budou důsledky jeho kandidatury.

Zemanovi lidé pomohli Topolánkovi k vládě, bez nich by nikdy nezískal dva přeběhlíky. Topolánek chová k Zemanovi respekt - a není jasné, jak by se zachoval, kdyby Zeman postoupil do druhého kola s někým jiným.  Podpořil by ho?  V případě, že Topolánek do druhého kole (zřejmě opět se Zemanem) projde, je otázka, zda skutečně může ve finále uspět. Začnou se opět připomínat s ním spojené kauzy a větší část voličů zůstane věrná Zemanovi; nehledě na to, že může Topolánek už v prvním kole rozdrobit podporu pro jiné kandidáty.

Zatím se tak zdá jasná jedna věc - Topolánkova kandidatura může nakonec pomoci právě Zemanovi.

Pozn.: V původní verzi textu bylo uvedeno, že Topolánka vysílá do voleb ODS; strana ho jen podporuje. Za chybné vyjádření se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].