Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Slušná ženská Benešová zaplnila náměstí

V Česku se opět demonstrovalo proti nejasným změnám v justici

Protestovalo se i v Brně • Autor: ČTK
Protestovalo se i v Brně • Autor: ČTK

Když Andrej Babiš v nedávné televizní debatě na ČT obhajoval jmenování Marie Benešové šéfkou spravedlnosti, řekl, že je to „odbornice a slušná ženská“. Tisíce lidí si to zjevně nemyslí, což v pondělí ukázalo zaplněné Staroměstské náměstí. Do centra Prahy přišlo demonstrovat více lidí než před týdnem a projev nedůvěry vůči politice vlády ohledně změn v justici se odehrával i na dalších místech po celé zemi.

Protesty probíhají v jasně ohraničených kulisách: předchozí šéf justice Jan Kněžínek, jenž do práce žalobců nezasahoval a kterého Benešová ve funkci nahradila, byl bez jediného slova výtky odejit z kabinetu poté, co policie navrhla státnímu zastupitelství obžalovat premiéra Andreje Babiše a jeho rodinné příslušníky z dotačního podvodu při stavbě luxusního rodinného sídla Čapí hnízdo. Premiér nazval práci policie a státních zástupců na tomto případu „komplotem“. Kněžínek nad nimi, především nad nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, po celou dobu, co byl v úřadu, držel ochrannou ruku. Jenže pak byl vystřídán.

Jeho náhradnice Benešová sice uvedla, že vedení veřejné žaloby nechce „kosit“, ale to před ní řekl o šéfovi Národní galerie i šéf kultury – a vzápětí ho odvolal. Dané slovo ve vládě Andreje Babiše nemá velkou váhu, jak to evidentně vnímají všichni ti, kdo požadují odvolání Benešové. Mají strach, že jejím cílem bude spoutat státní zastupitelství (zejména) v případech nebezpečných pro premiéra.

Marii Benešové to může připadat nespravedlivé, v minulosti sama prokázala odvahu, když ještě jako nejvyšší státní zástupkyně za časů Paroubkovy vlády upozornila na podezřelý pokus zamést jiný citlivý případ. Stálo jí to místo.

Dnes je však v jiné situace a v ní by měla hlasům protestujících naslouchat. Je nejvyšší čas, aby řekla, jak konkrétně si představuje nový zákon o státním zastupitelství, právě přes něj lze elegantně provést změnu ve vedení veřejné žaloby. Benešová svoji představu zatím nevyjevila. Místo toho od boku pálí těžkotonážní šrapnely, že by se mělo přistoupit k rušení částí žalobců, konkrétně těch vrchních. Právě ti v současnosti vyšetřují politickou korupci.

Na tahu není jen Benešová, ale i její předchůdce Kněžínek. Exministr by měl najít odvahu říct, proč z kabinetu zmizel. Jeho dosavadní - a jen písemně vysvětlení - že nechtěl, aby novináři dál spekulovali o jeho konci, je zhruba stejně důvěryhodné, jako když bývalá letuška a manželka Vladimíra Putina coby důvod pro rozvod s ruským prezidentem uvedla, že jí vadí časté přelety letadlem.

Demonstrace mají smysl do té doby, než vláda jasně garantuje, že nebude do nezávislého vyšetřování zasahovat. Zároveň je nejvyšší čas, aby příslušný státní zástupce poslal obžalobu premiéra k soudu a umožnil mu obhájit se ve spravedlivém procesu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].