Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šéfem českých špionážních operací se stane Vladimír Posolda

Ilustrační foto • Autor: Karel Cudlín
Ilustrační foto • Autor: Karel Cudlín

V minulých dnech se podle informací Respektu definitivně rozhodlo, že náměstkem ředitele ÚZSI (rozvědka) pro operativní činnost se stane Vladimír Posolda. V současnosti vyslanecký rada na české ambasádě v Německu a muž, který má za sebou téměř dvacetiletou službu v tuzemské rozvědce. Nahradí tak Radka Musílka, který ve funkci k prvnímu březnu skončí, ale v rozvědce zůstane pracovat nadále.

Odchodem Radka Musílka, který byl částí médií považován za člověka Andreje Babiše, a nástupem Vladimíra Posoldy, který už v tomto desetiletí ve vedení služby pracoval, se možná uklidní situace v rozvědce. Tu poznamenaly vnitřní rozpory spojené především s vyšetřováním stomilionových transakcí, uzavřených minulým vedením služby v čele s Jiřím Šaškem a náměstkem Zdeňkem Blahutem.

Vyšetřování se podle informací Respektu chýlí ke konci, státní zástupci a inspektoři rozvědky zřejmě obviní několik lidí za nejasný a možná fiktivní prodej odposlechových aparatur zvaných agáta do Egypta. Smlouva byla podepsána osobou nebo osobami, které k tomu nebyly ze zákona zmocněny, a navíc se nikdy nepodařilo prokázat, že šlo o skutečný prodej – agáty nikdo nikdy neviděl.

Státní zastupitelství prověřuje ještě další transakce, například okolnosti, kvůli kterým ztratila rozvědka finanční kontrolu nad jednou ze svých krycích firem, nebo nákup luxusního domu pro tuto firmu. Prověřovány jsou i některé operativní aktivity, které možná pro rozvědku provedla soukromá bezpečnostní služba.

Nový ředitel služby Marek Šimandl – přišel z dnes už proslaveného Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a dlouhá léta pracoval v BIS na problematice spojené s Čínou – se snaží rozkolísanou službu uklidnit. Obsazena jsou i křesla dalších dvou náměstků. Jak se podaří uzdravit službu, jejíž pověst je poškozena finančním skandálem ve výši několika set milionů korun, uvidíme v příštích měsících. Experti zatím resuscitaci ÚZSI chválí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].