Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prodej Novy skupině PPF řešilo před senátorem Rubiem i americké ministerstvo zahraničí

Poslanec Lipavský: Američané se zajímali, jaké má česká strana nástroje, aby takovou transakci ovlivnila

Marco Rubio  • Autor: Stefani Reynolds / Polaris / Pro
Marco Rubio • Autor: Stefani Reynolds / Polaris / Pro

Vlivný americký senátor Marco Rubio není jediným představitelem USA, který se zabývá prodejem mediálního domu Central European Media Enterprises (CME) skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Transakci mají ve čtvrtek řešit dosavadní většinoví majitelé CME, americká firma AT&T, i menšinoví akcionáři. Když kývnou na prodej, získá PPF v rámci balíku CME mimo jiné nejsledovanější českou televizi Novu.  Jak již Respekt upozornil ve středu, Rubio kvůli prodeji požádal dopisem o prošetření obchodu americkou administrativu, konkrétně ministerstvo financí a spravedlnosti.  Žádost odůvodnil vazbami firmy českého miliardáře Petra Kellnera na Čínu, kterou vnímá jako rizikovou pro národní bezpečnost USA i Evropy.  Informace k věci sbírali senátoři na konci února v Praze a Rubio se setkal mimo jiné se senátorem Pavlem Fischerem, který se čínským rizikům věnuje.

Nejde přitom o jedinou podobnou iniciativu ze strany USA. Jak nyní zjistil Respekt, prodejem CME do rukou PPF se zabývalo před časem i americké ministerstvo zahraničí. Jeho náměstek pro Evropu a Eurasii Philip Reeker téma zmínil na jednání s několika českými poslanci, kteří na konci minulého roku navštívili Washington. Přímo zmínil koupi CME skupinou PPF s tím, že Česko sice opakovaně varuje před vlivem čínských technologických společností v budovaných sítích 5G, ale zároveň dovolí prodej významné televizní stanice společnosti s vazbami na Čínu. Náměstek nad tím vyslovil podivení a zjišťoval, jestli je prodej nezvratný, nebo zda mu jde nějak zabránit.

Debatu na téma PPF Respektu potvrdil poslanec Jan Lipavský (Piráti), který se schůzky zúčastnil. „Ohledně PPF jsem kromě obecného zhodnocení situace prezentoval i tehdy úplně nové informace, které v tom týdnu vyplavaly na povrch. Tedy jasné důkazy, že PPF v Česku skrytě šíří čínskou komunistickou propagandu za pomoci mediální agentury C&B. A že je důvodné se domnívat, že k tomu samému účelu může použít i kupovanou síť televizích stanic společnosti CME,“ říká Lipavský a dodává: „Na schůzce jsme probírali řadu aktuálních témat v našem regionu, rozšiřování EU, přítomnost v Afghánistánu, digitální daň či právě otázku čínského vlivu.“

Podle Lipavského bylo vidět, že pro americkou stranu je téma prodeje Novy důležité. „Americká strana vyjadřovala hluboké znepokojení. Pan náměstek zjišťoval, jaké má česká strana nástroje k tomu, aby takovou transakci nějakým způsobem ovlivnila. Popsal jsem mu možnosti, které český stát má. Tedy skoro žádné, resp. že taková transakce podléhá povinnosti oznámení Evropské komisi a českému antimonopolnímu úřadu. Ty mohou však zkoumat jen některé aspekty transakce,“ říká Lipavský s tím, že „v USA je téma Číny vnímáno opravdu velice seriózně“.

Rubio a Fischer • Autor: rubio.senate.gov/
Rubio a Fischer • Autor: rubio.senate.gov/

Lipavský se senátorem za Piráty Lukášem Wagenknechtem před časem - podobně jako nyní Rubio - napsali americkým zákonodárcům dopis, aby chystaný obchod prověřili. Upozornilo na to Aktuálně.cz. Podle nich existuje riziko, že Nova začne šířit čínskou propagandu, protože Kellner potřebuje mít s komunistickým státem dobré vztahy.

Americké ministerstvo zahraničí nicméně doposud žádné viditelné a konkrétní kroky proti obchodu nepodniklo. Zda se nyní bude americká administrativa transakcí zabývat na základě žádosti senátora Rubia, není jasné - úřady na jeho čerstvý požadavek dosud nereagovaly. Rubio v požadavku adresovaném Trumpově vládě uvedl, že PPF v minulosti v Česku jednala „jako čínský zástupce“. Senátor rovněž upozornil na to, že telekomunikační společnosti vlastněné firmou PPF spolupracují s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilních sítí páté generace (5G). V krajním případě můžou Američané obchod zablokovat.  PPF zatím v reakci uvedla jen to, že senátor Rubio vychází z mylných informací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].