Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Český přesah vraždy Jána Kuciaka: ochranku dostala novinářka Pavla Holcová

Spolupracovala s ním na textu o působení italské mafie na východě Slovenska

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Násilná smrt sedmadvacetiletého slovenského investigativního novináře Jana Kuciaka z deníku Aktuality.sk a jeho životní partnerky Martiny má i českou souvislost. Na tiskové konferenci, kterou v úterý uspořádal premiér Robert Fico na Úřadu vlády v Bratislavě, o tom přítomná média informoval slovenský policejní prezident Tibor Gašpar. Detaily české linky nesdělil, podle informací týdeníku Respekt je česká souvislost ztělesněna v osobě investigativní novinářky a zakladatelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavly Holcové.

Centrum je zapojené do projektu Organized Crime and Corruption Reporting Project a mezinárodních sítí investigativních novinářů a česká novinářka s Jánem Kuciakem poslední rok a půl spolupracovala na přípravě článku, který už nestihl vydat a který ho podle jedné z policejních hypotéz o motivu dvojnásobné vraždy mohl stát život. Policie, která intenzivně vyšetřuje mafiánskou stopu v životě a smrti slovenského novináře, tak vyhodnotila, že i její život by mohl být ohrožen, a novinářku tak střeží. „Nezlobte se, ale nechci a nemůžu se k tomu vyjadřovat,“ sdělila jen Respektu sama Pavla Holcová.

O tom, že Ján Kuciak mapoval dlouhodobě působení italské mafie na východě Slovenska, informovala slovenská média hned v pondělí, kdy policie potvrdila zprávu o jeho vraždě. Text, který chystal, měl ukázat, že na východním Slovensku operují a podvodně čerpají eurodotace lidé napojení na ekonomicky nejvýznamnější italskou mafii – kalábrijskou ‘Ndranghetu. A že kromě chapadel rozhozených po celém světě má tato organizace jedno rameno jedno sahající i na slovenský Úřad vlády. Proto se prý na východě Slovenska daří čerpat zemědělské dotace bez kontroly, jak jsou použity.

Pavla Holcová  • Autor: DVTV
Pavla Holcová • Autor: DVTV

Jan Kuciak, kterého vrah těsně před uplynulým víkendem chladnokrevně zastřelil i s partnerkou Martinou v jejich domku v obci Velká Mača kousek od Bratislavy, se chystal článek vydat v nejbližší době. A spolu s ním tedy i česká novinářka Holcová. To, že vražda novináře souvisela právě s tématem jeho investigace posledních měsíců, samozřejmě není definitivní. Jan Kuciak psal také o významných slovenských šíbrech a politicích – a mnohým lezl na nervy. Stejně tak policie nevyloučila ani jiný motiv vražd, jenž s jeho prací nesouvisí.

Policejní ředitel Gašpar nicméně úterní na tiskové konferenci po boku Roberta Fica znovu zopakoval, že vyšetřovatelé se intenzivně zabývají variantou, podle níž vražda souvisela s novinářskými tématy Jana Kuciaka. A fakt, že Kuciakova česká kolegyně Pavla Holcová je pod ochranou české policie, napovídá, že tuto stopu považují slovenští vyšetřovatelé prozatím za horkou.

Horko je v posledních dvou dnech i premiéru Robertu Ficovi (SMER). Slovenská média informují o tom, že středem Kuciakova novinářského zájmu byl italský občan Antonio Vadala napojený ve svém původním domově na jihu Kalábrie právě na jeden z klanů tamní mafie. Když někdy po roce 2003 přesídlil na Slovensko, protože mu v Itálii hořela půda pod nohama, začalo se mu v novém domově nebývale podnikatelsky dařit: nejen v zemědělství, ale i v obchodě s realitami a v energetice. Seznámil se tehdy s úřednicí z ministerstva hospodářství Marií Troškovou a později s ní založil firmu. Právě Trošková je dnes blízkou spolupracovnicí Roberta Fica a slovenská média vcelku otevřeně píší o tom, že nejde jen o vztah pracovní.

Podle slovenských médií spojoval chystaný text Jana Kuciaka mafii i s dalšími lidmi vládní strany SMER. Fico však v úterý na tiskové konferenci požádal novináře, aby nespojovali vraždu svého kolegy ve spekulacích s lidmi, o nichž Kuciak psal, nebo se chystal psát. „Pokud se ukáže, že vražda souvisela s novinářskou prací, je to nepředstavitelný útok na demokracii. Ale máme i jiné hypotézy, možná relevantnější, to se teprve ukáže, policie intenzivně pracuje,“ řekl o vyšetřování premiér. A novináře překvapil balíkem bankovek vyskládaných na stolku vedle mikrofonu. „Toto je milion eur z trezoru ministerstva financí,“ řekl premiér, „odměna tomu, kdo pomůže případ objasnit.“

Text, na němž Kuciak poslední měsíce intenzivně pracoval, už jeho kolegové dotáhli do konce a chystají se ho vydat v nejbližších hodinách, nejpozději dnech. Text publikuje  i České centrum investigativní žurnalistiky a vyjde také v zahraničních médiích.

Autor: Ivana Svobodová
Autor: Ivana Svobodová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].