Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vražda Jána Kuciaka bude mít následky pro celou společnost

S investigativní novinářkou Denníku N Monikou Tódovou o zastřelení jejího kolegy

Monika Todová • Autor: Denník N
Monika Todová • Autor: Denník N

Během víkendu byl na Slovensku v obci Veľká Mača zavražděn investigativní reportér zpravodajského portálu Aktuality.sk Ján Kuciak a jeho partnerka.  Poslední text napsal o podnikateli Mariánu Kočnerovi, který mu dříve vyhrožoval a na nějž podal trestní oznámení. Podle kolegů talentovaný Kuciak se často věnoval podezřením z daňových podvodů v okruhu těch, kteří mají blízko k vládní straně Smer.  Tvrdil, že korupční struktury prorůstají do státního aparátu, zároveň věřil, že i díky jeho práci lze věci pomalu zlepšovat. Policie zahájila trestní stíhání pro dvojnásobnou úkladnou vraždu. „Nikoho ze slovenských ani českých novinářů nenapadlo, že někoho z nás zavraždí; že se přípravu takového činu nepodaří zastavit,“ říká Kuciakova kolegyně z Denníku N Monika Tódová. 

S jakou pravděpodobností se dá říct, že vražda Jána Kuciaka souvisí s jeho novinářskou prací?

Velmi vysokou. Hovořila jsem s Tomem Nicholsonem (kanandsko-slovenský novinář, věnující se korupci a propojení byznysu s politikou, pozn. red.), který mi říkal, že Ján pracoval i na dalších kauzách – na podvodech při čerpání eurofondů, v nichž figuruje i italská mafie, ale i podvodech s DPH. Se vším tím ta vražda mohla souviset.

Podnikatel Marián Kočner, o kterém Kuciak v poslední době psal a který je v souvislosti s vraždou nejčastěji zmiňován, tedy není jediným, kdo by si mohl vraždu objednat?

Není vyloučené, že to byl on, ale není jediný.

Je zastrašování, kterému byl Kuciak vystaven, na Slovensku běžné?

Není. Nikdo z nás si nikdo nemyslel, že bychom se mohli stát obětí vraždy. Když už, tak jsme počítali s žalobou, možná i s tím, že nějaký zkorumpovaný soudce přikáže vydavateli zaplatit strašné peníze, že budeme chodit na výslechy kvůli trestním oznámením - což je úplně běžné. To neřešíme, bereme to jako součást práce. Ale nikoho ze slovenských ani českých novinářů nenapadlo, že někoho z nás zavraždí; že se přípravu takového činu nepodaří zastavit.

Policie a prokuratura dlouho bagatelizovala výhrůžky, na které je Kuciak upozorňoval. Je tedy zaskočena i sama policie?

Myslím, že až na veřejném vystoupení si policejní prezident Tibor Gašpár uvědomil, jak hrozný zločin se v téhle společnosti a tomhle státě stal. Nebyl připravený, nevěděl, že Ján Kuciak podával kvůli vyhrůžkám trestní oznámení - a jak se v průběhu dne ukázalo, nejdřív bylo překvalifikované na přestupek, a nakonec to nebyl ani ten. I policisté jsou v šoku, prokuratura, politici. Bude to mít závažné následky pro celou společnost.

V jakém smyslu?

Už teď je ohlášených několik protestů, veřejnost je šokovaná. Je otázka, nakolik tyhle protesty budou násilné a jaké budou mít rozměry - stačí si vzpomenout na masové protesty kvůli kauze Gorila.

Ján Kuciak s přítelkyní • Autor: facebook
Ján Kuciak s přítelkyní • Autor: facebook

Jak reagují politici? Zvládají tu situaci dobře, správně ve vašich očích?

Ráno jsem telefonovala s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem o tom, co dělá; zda ví, co se stalo v neděli večer -  na což mi odpověděl, že je v Košicích. Odpoledne už byl v Bratislavě a s premiérem na generální prokuratuře oznamovali, že vláda nabízí milion eur za dopadení pachatele. Takže i vládní politici si pomalu uvědomují, co se stalo. Opozice obviňuje vládu, že je to její vina, protože žijeme ve společnosti, kde oligarchové stojí nad zákonem. Ve zkratce: vláda vyjadřuje pohoršení a snaží se přesvědčit veřejnost, že dělá všechno pro dopadení vraha, opozice ji z vraždy nepřímo obviňuje.

A plní tedy politici svoji roli?

Tohle je tak vážná věc, že podle mě by ministr vnitra měl odstoupit z funkce. Stejně jako policejní prezident - když jsme se ho zeptali, zda nevidí důvod k odstoupení, tak odpověděl, že kdyby sám osobně pochybil, tak budiž, ale to se nestalo. Takže neodstoupí. Nepochopení toho, co je politická kultura a co k ní patří, je obrovské. Bojujeme s tím roky - a bojovat budeme dál i po téhle vraždě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].