Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prezidentská debata: S medvědem v jeskyni

Jiří Drahoš splnil úkol, který si zřejmě určil – předvést jiný politický styl a lepší kondici

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Miloš Zeman připomíná starého medvěda, který už nemá sílu vyjít z jeskyně, ale když se mu nějaký tvor dostane na dosah, dokáže stále zasadit velmi tvrdé rány. Jenže – a tady už opusťme metaforu – politiku nelze dělat tak, že sok musí přijít za vámi, abyste mu dokázal svoje schopnosti. Většina bitev se odehrává mimo vaši bezpečnou zónu.

Jiří Drahoš většinou odmítal zasadit tvrdší úder, ale dva se mu povedly. První: připomínka vystoupení Miloše Zemana, ve kterém před lety brutálně urážel inteligenci české společnosti. Druhý: zmínka, že Miloš Zeman v roli prezidenta neudělal nic konkrétního, aby prosadil českou pozici v Evropě. A to dokonce ani v tématu uprchlických kvót. Bonmot, který Zeman stále opakuje jako důkaz aktivity pronesený při jednání s Angelou Merkel, je spíše svědectvím o jeho nemohoucnosti než naopak.

Německá kancléřka totiž musela zajet na Pražský hrad na společenskou schůzku, aby si jej vyslechla. Nemělo to však žádný efekt, protože skutečná jednání se odehrávají mimo Hrad. Zeman nemá v Evropě spojence, nemá sílu a zdraví na vyjednávání; pokud tedy někdo tvrdí, že Zeman bude bojovat za národní zájmy, plete se. Nedělal to ani uplynulých pět let.

Nicméně to mluvíme o faktické podstatě - a všichni víme, že důležitější je dojem z debaty. Nepochybně většina řeší, kdo ji vyhrál. Na to se však nedá věcně odpovědět, protože nemáme výzkum veřejného mínění. Rozhodnutí voliči přitom nejsou pro hodnocení vůbec podstatní, zásadnější je, co debata udělá s těmi váhajícími.

Výraznější byl nepochybně Miloš Zeman, což se dalo očekávat. Velmi agresivní styl může někomu imponovat, ale jiné odradit. Tady záleží na vkusu každého diváka. Klíčové nicméně v podobných debatách není to, kolikrát dokážete oponenta urazit či zasáhnout, ale jestli ho donutíte říct (případně udělat) něco, co by se dalo označit za chybu. A to se Zemanovi nepovedlo.

Jiří Drahoš mu však zbytečně usnadňoval situaci. Mnohdy chyběla jeho vystoupení jasná tečka, většinou vlastně na Zemana jen reagoval - což ale určoval výběr témat, který TV Prima očividně šila na míru prezidentovi. Důležitým spojencem mu naopak bylo jeho publikum: to, že neoplácelo překřikováním a nerušilo Zemana, podtrhlo Drahošův jiný styl.

Fanoušci současného prezidenta totiž udělali pro svého kandidáta také hodně. Na Jiřím Drahošovi bylo znát, že se nenechá vyvést z míry vyjádřeními Miloše Zemana, ale nevěděl si moc rady s agresivním pokřikováním lidí v hledišti. Místo aby si ho nevšímal, reagoval na něj a působil nervózně. Na to ho měl připravit jeho tým, což evidentně neudělal. Čekat, že s tím něco udělá moderátor, bylo naivní, proto tento formát TV Prima vybrala.

Pakliže sečteme podmínky a Zemanovu zkušenost z podobných střetů, Jiří Drahoš splnil úkol, který si zřejmě určil – ukázat jiný politický styl a lepší kondici. Jeho chyby vyplývaly z nezkušenosti s podobným formátem debaty, nikoli z nepřipravenosti na roli prezidenta. Debata jasně ukázala rozdíl (těžko může být větší) v přístupu obou kandidátů, takže voliči si mají z čeho vybírat.

Pro celkový dojem z duelů bude velmi důležitá čtvrteční debata na České televizi. Špatná zpráva je, že i tady mají být v publiku stoupenci obou kandidátů, byť jich bude méně. Dobrá zpráva je, že ji moderuje skutečná novinářka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].