Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Počítá se jen útok. Vražda gdaňského starosty polskou politiku nezklidní

Rzeczpospolita: Blíží se volby a chyba může stát vítězství

Starosta Pawel Adamowicz (vpravo) před útokem • Autor: AP/ČTK
Starosta Pawel Adamowicz (vpravo) před útokem • Autor: AP/ČTK

Gdaňský starosta Paweł Adamowicz podlehl v pondělí zraněním, které mu v neděli večer zasadil útočník Stefan W. při charitativním koncertu v Gdaňsku. Jeho srdce bylo třemi ranami nožem poškozené natolik, že jej nezachránila ani operace. V tuto chvíli není možné říct, že šlo o politický atentát na výrazného představitele politické opozice. Sedmadvacetiletý vrah je duševně nemocný a čerstvě opustil vězení, kde seděl za bankovní loupež a další zločiny. Politickou rovinu však jeho čin měl.

Zaprvé - veřejně zavraždil politika. Zadruhé - podle slov, která stihl říct do mikrofonu z pódia, se mstil za své pětileté věznění, z něhož vinil Občanskou platformu, současnou největší opoziční stranu. Adamowicz ji zakládal a byl jejím dlouholetým členem. I když kvůli neshodám v nedávných volbách kandidoval sám za sebe, měl k ní stále názorově blízko.

A zatřetí si pro čin vybral finálový koncert Velkého orchestru vánoční pomoci (WOŚP) - tradiční charitativní akci, která je už léta v centru polské kulturní války, a konzervativní pravice jí (ani jejímu zakladateli Jerzymu Owsiakovi) nemůže přijít na jméno. Bez ohledu na to, kdo si co o WOŚP myslí, je to v jistém smyslu akce politická.

Taková veřejná tragédie může společnost stmelit - nebo ještě víc rozdělit. Spontánní tichá shromáždění, která se v pondělí odehrála po celém Polsku, hovoří pro to první; stejně jako mše sloužené v celé zemi za zemřelého starostu. Alespoň krátkodobě. Ve velmi vypjaté polské politice se však nic podobného velmi pravděpodobně nechystá.

Zástupci Občanské platformy se nezúčastnili setkání politických špiček, které svolal prezident Andrzej Duda z vládnoucí strany Právo a spravedlnosti (PiS) - s odůvodněním, že “není ten správný čas na politické PR”. Stejně tak slabá byla účast politiků platformy na mši, jíž se zúčastnila celá vládní špička. Premiér Mateusz Morawiecki si dal velmi záležet, aby neudělal žádný krok vedle. Prezident Duda, který původně mluvil o společném pochodu všech politiků, pak na přání rodiny na svůj nápad raději zapomněl a “jen” vyhlásí den Adamowiczova pohřbu dnem státního smutku.

Z tohoto pohledu Občanská platforma odmítla podanou ruku. Jenže se stačilo podívat na pondělní večerní zprávy polské veřejnoprávní televize, která slouží jako vládní věstník a je plně pod kontrolou PiS - a bylo jasné, že ruka PiS nebyla podaná upřímně. Jedna část obsáhlé reportáže o starostově smrti pojednávala o tom, že k vražednému činu vedla i agresivita a hrubost polské veřejné debaty.

Teze ovšem byla doložena pouze a výhradně vybranými slovy současných a bývalých politiků PO Jerzyho Owsiaka či Lecha Walęsy - tedy oponentů PiS. Což je zcela objektivně nevkusné. Ale není to překvapivé: PiS hraje ve verbální agresivitě s opozicí víc než vyrovnanou hru. Šéf vládní strany a reálný vládce Polska Jarosław Kaczyński mluví o voličích opozice jako o “lidech horší kategorie” a opozičních poslancích jako o “zrádcovských tlamách” - a  jednou se na ně v parlamentu rozkřičel: “Utrápili jste mého bratra, jste hajzlové.“

Adamowiczova smrt tak nejenže neotupí hrany, naopak polskou politiku podle všeho ještě víc rozdělí. Už proto, že zemi čekají na jaře evropské a na podzim parlamentní volby. A jak se píše v komentáři respektovaného deníku Rzeczpospolita: “Nikdo si netroufne udělat krok vzad. Počítá se jenom útok, protože se blíží volby a chyba může stát vítězství. Ale po volbách už bude na všechno pozdě.”

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].