Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Padl první hejtman ANO, lékař Košta. Neučinil kroky

Chtěl jsem řídit kraj manažersky a efektivně, ne podle toho, co mi kdo našeptává, trvdí

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO)  • Autor: ČTK
Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO) • Autor: ČTK

Jak se čekalo, zastupitelstvo Olomouckého kraje v pondělí odvolalo svého hejtmana za ANO Otu Koštu. A vzápětí zvolilo do čela kraje jeho stranického kolegu Ladislava Oklešťka, poslance za ANO.  O tom, že by se snad díky rozbouřené situaci měnily pořádky na hejtmanství a jiná strana se snažila překopat koalici ve svůj prospěch, tady nikdo neuvažoval.

Košta, právě tak akorát přidrzlý bonviván se suverénním lidovým vystupováním, v kampani vyhrál kolegům z ANO podzimní volby tak drtivě, že bez hnutí Andreje Babiše to teď v kraji nejde. Lékaři ve volbách táhnou, jak známo - a ANO s lídrem Koštou zde tak získalo 23,8 procent, o deset procent víc než druhá ČSSD.

Transparentnost příště

V pondělí na zastupitelstvu šlo odvolávání jako po másle. Trošku to brzdil ministr zemědělství Marian Jurečka, poslanec zvolený v KDU-ČSL za Olomoucký kraj, který se ptal, co vlastně pan Košta provedl, aby občané Olomoucka chápali, proč musí jejich hejtman odejít: zatím totiž z ANO zněla jen slova o neurčité „nekoncepčnosti“. Dozvěděl se, že šlo o nekoncepčnost.  Také bývalý rektor Univerzity Palackého a bývalý senátor, amerikanista Josef Jařab, dobře namazanou odvolávací mašinu na chvilku zpomalil úvahou, že zneužít charismatického lékaře k nalákání voličů a vzápětí ho odstavit je zneužití jak onoho doktora, tak voličů a taky demokracie. Malinko zdržovala i Koalice pro Olomoucký kraj, opakovaně říkali slova jako „proč“ a „rádi bychom měli jasno“.

Jitka Seitlová, zastupitelka Olomouckého kraje za Koalici pro Olomoucký kraj a taky senátorka, navrhovala spolu s kolegou Jurečkou, aby se tedy alespoň o setrvání hejtmana hlasovalo tajně, protože tak se to v personálních věcech dělá. Aby se nikdo necítil pod dozorem stranických sekretariátů, ale mohl se sám nad důvody zamyslet a rozhodnout. Tohle ale neprošlo.

Padl i návrh poslance z ČSSD, předsedy KVV ČSSD a taktéž prvního náměstka hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Zemánka na manévr, v jehož důsledku by nebylo hlasování a rozprava o odvolání hejtmana pod kamerami, tedy v on-line přenosu dostupné pro veřejnost. A tohle už pošlo. Prý transparentnost bude příště.

 S andělem v zádech

Odvolání už pak bylo rychlé. Koalice byla dohodnuta (ANO přibralo na podzim k vládnutí druhou ČSSD a šestou ODS) a Košta už není hejtman. Pár minut po jeho konci v čele kraje po úspěšné volbě stanul poslanec za ANO (poslancem bude dál) Ladislav Okleštěk, do roku 2014 starosta Výškovic na Prostějovsku a od posledního víkendu člen předsednictva hnutí ANO 2011. Do sněmovny se dostal na kandidátce ANO spolu s lídrem Jaroslavem Faltýnkem, který je po víkendu dál 1. místopředsedou ANO. A taky „tím, kdo kryje záda Andreji Babišovi“ - i „andělem smrti“, jak své praktiky na sněmu popsal, „protože někdo to dělat musí“.

Právě někde od zkušených politiků se vzala podpůrná informace, že hejtman Košta je opilec: Andrej Babiš to sdělil veřejnosti před pár týdny jako důvod chystaného odvolání. Pro řadu hejtmanových kolegů to bylo překvapení, pro hejtmana taky; ne že by si rád nedal skleničku, jak říká, ale ne v práci. A taky všichni jeho straničtí kolegové z rady dosvědčili, že v práci sice nepije, ale „přišly signály, že pak ano“.

A právě Okleštěk vyřešil tuhle šlamastyku Andreje Babiše - který,  jak vysvětluje jeho tým, je „co na srdci, to na jazyku“, což pořád připadá podle průzkumů roztomilé asi 30 procentům voličů. Nový hejtman nedávno Babišova slova veřejně dosvědčil: přišel s informací, že hejtman Košta byl někde v Brně viděn a slyšen v podroušeném stavu.

Udělat analýzu

Není známo, co se vlastně stalo kromě té „nekoncepčnosti“, která se projevila za necelé dva měsíce od zvolení Košty hejtmanem (zhruba po takové době začaly přípravy na jeho odvolání). Již bývalý hejtman Košta se domnívá, že nešel na ruku hnutí ANO, tedy Faltýnkovi s Oklešťkem, protože se mu zdálo, že když je hejtman, tak nemusí. Pokud si myslí, že jeho názor je lepší. Třeba když odmítl odstavit dosavadní ředitelku krajského úřadu, protože ji považoval za profesionálku, nebo když nechtěl přijmout za svého tajemníka člověka, kterého chtěli oni, ale on ne.

„Chtěl jsem řídit kraj manažersky a efektivně, ne podle toho, co mi kdo našeptává. Byl jsem označen za solitéra. To asi jsem, ale Andreji Babišovi se tohle přece líbí, vždycky říkal Milujem lídry, milujem osobnosti. Takového mě našli, vzali a teď už mě takového nechtějí, to je celé. Tak jdu zase ordinovat,“ říká odvolaný hejtman.

V odůvodnění odvolání předloženém zastupitelstvu se píše, že za hejtmana Košty „nebyly započaty kroky k revizi funkčnosti organizační struktury krajského úřadu“. Nový hejtman Okleštěk šel ty kroky po svém zvolení dělat. Jak sdělil, po skončení zastupitelstva se vydal „udělat analýzu úřadu jako takového“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].