Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Česko bude great again. Otázka jen je, jak to Babiš udělá

Několik bodů ke sněmu ANO: Voliči by si neměli nechat vnutit představu, že země je v rozvalinách

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

  1. Andrej Babiš na sněmu svého hnutí ANO opět burácel, že chce lepší Česko a návrat k dobám první republiky. Je to chytrý slogan. Nabízí pozitivní budoucnost a pro ostatní strany nebude lehké se vůči němu vymezit.
  2. Jen je neupřímný. Sugeruje představu, že země je rozvalená, málo co tu funguje a všude je korupce. Ne, tak to opravdu není. Česko je příjemné místo k životu, jakkoliv je co zlepšovat. Představa, že doteď to všichni dělali špatně a až s Babišem přichází spasitel, je hlavně marketingový tah.
  3. Navíc není moc jasné, jak chce ANO tu lepší zemi udělat - jak chce, abychom byli „great again“. Stane se Česko lepší zemí, když budou vymýceni kritičtí novináři, kteří pro předsedu ANO představují „zkorumpovanou pakáž“? Nebo to jsou slibované desítky kilometrů dálnic? Jenže proč už se tedy nestavějí, když ANO vede tři roky resort dopravy? Nebo je to něco jiného?
  4. Jisté jen je to, že se to musí dobře propočíst - jak několikrát zaznělo na tiskové konferenci staronového předsedy.  Zkrátka program ANO je zatím všechno a nic zároveň. Každý si pod ním může představit cokoliv - a o to asi ANO jde. Všichni „happy“. Ale zatím je to velká mlha.
  5. Zajímavé může být to, co někteří komentátoři sněmu pojmenovali  příklonem k populistické pravicovější rétorice. Na tiskové konferenci často mluvil k podnikatelům, sliboval jim menší zátěž, a naopak  kritizoval výši sociálních dávek. Je to hledání nových voličů, nebo tradiční lavírování? Spíš to druhé…
  6. Na sněm ANO nebyl vpuštěn olomoucký hejtman Košta, s nímž má vedení ANO spory. Zajímavý vzkaz o mezilidských vztazích ve straně.
  7. Babišovi každopádně nelze upřít, že má chuť vyhrát a dokáže pro to strhnout ostatní. V tom by se od něj měli další politici učit. Bohužel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].