Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ODS v Brně navzdory slibům vyšachovala vítězné ANO

Budoucí primátorka Markéta Vaňková několikrát lhala, že vítězné hnutí neobejde

Petr Vokřál (ANO)  • Autor: Milan Jaroš
Petr Vokřál (ANO) • Autor: Milan Jaroš

Brněnská koalice se od neděle po volbách rýsovala jako po másle. Vítěznému hnutí ANO v čele s primátorem Petrem Vokřálem sice stačilo k sestavení koalice spojení pouze s jedinou stranou, ODS, ale rozhodl se, že přizve i další strany do širokého spojení - KDU-ČSL a ČSSD. Místo uvolněného předsedy kontrolního výboru mělo podle dohody připadnout Pirátům. V opozici by v Brně skončila jen SPD.

Od té chvíle proběhlo několik jednání a v úterý v 16 hodin se měly podepisovat koaliční dokumenty. O hodinu dřív ale primátor Vokřál ze zpravodajství zjistil, že primátorem nebude: ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Piráti se za jeho zády domluvili, že ANO obejdou a pošlou Vokřála a jeho stranu do opozice.

Primátor se to dozvěděl z jejich tiskové konference. “Neměl jsem o tom nejmenší tušení. Ještě dnes před polednem jsme seděli s ODS a dolaďovali detaily, ve čtyři jsme se měli sejít k podpisům,” říká Vokřál. “Nikdo mi nezavolal, nikdo nepřišel, že má jiné představy, a především jsme si podali ruku na to, že se nepodrazíme. Jsem znechucen.“

Jednička ODS Markéta Vaňková, která měla být primátorovou náměstkyní a nyní zasedne v křesle primátorky, v průběhu jednání několikrát i pro veřejnost zopakovala, že v Brně se vítěz voleb podrážet nebude. “Nejednám vítězi za zády,” říkala do novin.  Předseda ODS Petr Fiala na sociální sítě napsal, že teď v Brně nastane koalice změny, “jak jsme voličům slíbili”. Jak se vyrovnává s tím, že po volbách budoucí primátorka Vaňková voličům i partnerům u stolu opakovaně lhala, už nedodal.

Předseda ODS v Brně Robert Kerndl nebere telefon. Pro Vokřála byl zárukou, že dohody v Brně platí a že nemusí mít obavu ze spolupráce s ODS, která v minulosti v Brně neměla zrovna dobrou pověst - a voliči jí to v minulých volbách dali najevo. “Robert je slušný člověk, znám se s ním a věřím mu,” říkal primátor ve volebním štábu. Robert Kerndl v sobotu večer po volbách Respektu potvrdil, že jeho strana z druhého místa primátora obcházet nebude.

Jestli se Vokřál pokusí situaci zvrátit a “přeplatit” některou ze stran vyšším počtem míst v radě, není zatím jasné. Brňané ovšem dostali špatnou zprávu: a sice, že by to v jejich městě nejspíš šlo. Že slovo neplatí, politika je pouze obchod a že žena mířící na nejvyšší městský post nemá potíže s lhaním. “Je to pro mě čerstvé, nevím, zda se dá něco dělat. Ale ani nevím, jestli bych neměl problém si s některými lidmi sednout ke stolu,” dodává Vokřál.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].