Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Novela, kterou chtěla opozice chránit státní zástupce, neprošla

Marie Benešová prosadila ve vládě své doporučení

Exministryně spravedlnosti Marie Benešová
Exministryně spravedlnosti Marie Benešová

Vláda na pondělním jednání neschválila poslanecký návrh novely zákona o státních zástupcích, jenž pochází z dílny tří opozičních stran a je podporovaný platformou Rekonstrukce státu. Ti navrhovali tzv. malou novelu, která podle nich měla urychleně ochránit nezávislost státních zástupců. Zjednodušeně řečeno, měla zavést systém, který by umožnil jmenovat nezávisle vedoucí státní zástupce na dobu určitou - a který by je také nedovolil odvolat bez vážného důvodu, stvrzeném trestem v soudním kárném řízení. Poslanci a Rekonstrukce státu chtěli, aby novela platila co nejdříve.

Pro laika je to trochu nesrozumitelné, takže opět zjednodušeně. Dnes je Nejvyšší státní zástupce odvolatelný vládou  na návrh ministryně spravedlnosti bez uvedení důvodu. Když se politikům nelíbí, řeknou Běž. Nový, vládou Andreje Babiše odsouhlasený „šéf“ žalobců by pak mohl teoreticky  spustit odvolávání vrchních, krajských či okresních státních zástupců; bylo by to sice komplikované a na hraně, možná i za hranou zákona, ale udělat by to mohl. Vláda Andreje Babiše a ministryně Marie Benešová by mohli politicky ovládnout státní zastupitelství. Což by byl velký problém A téhle teoretické smršti se novela pokusila zabránit. (Doplnění, 23.7. 11:00: S načasováním novely nesouhlasili státní zástupci, ne však kvůli principu. Měli obavy, že by umožnila vládě Andreje Babiše využít ji proti nim.)

Kabinet opoziční návrh odmítl, má tedy volné ruce. Nicméně smršti odvolávání zatím nic nenasvědčuje. Kdyby totiž přišla ve výše popsané podobě, politici by to neustáli ani před Evropskou unií, ani před tuzemskými soudy, na něž by se odvolaní žalobci obrátili. Hrozí tu ale jiný politický atak na státní zástupce, který by umožnil politikům ovládnout instituci víceméně zákonně.

A to je další novela zákona o státním zastupitelství navrhovaná ministryní Benešovou a podporovaná vládou. Sice víceméně respektuje návrhy opozice a Rekonstrukce státu, ale budoucí vedoucí státní zástupce by vybírala komise kontrolovaná v podstatě ministerstvem spravedlnosti. Politiky kontrolovaná komise. V právním státě by to mělo být nepřijatelné.

OI kdyby novela prošla v této podobě, je sice téměř vyloučeno, že by se výměna na postech státních zástupců stihla v tomto volebním období, tedy tak, aby se odehrála pod kontrolou této vlády. Ale přesto je to špatně. Nicméně můžeme být do jisté míry optimističtí. Jmenování Marie Benešové den poté, co státní zástupce Jaroslav Šaroch začal připravovat žalobu na Andreje Babiše a další obviněné v kauze Čapí hnízdo, spustilo lavinu nebývalých občanských protestů, které berou „pod ochranu“ i osud zákona o státním zastupitelství.

Andrej Babiš i Marie Benešová vědí, že kroky, které budou působit jako pokusy ovládnout justici – byť jde často o komplikované a laikům těžko srozumitelné akty vyjádřené složitým právním jazykem – jim u pobouřené části veřejnosti (které stále přibývá) jen tak neprojdou. Pokud je tedy bude veřejnost registrovat. Pondělní krok vlády v režii doporučení Marie Benešové nezaznamenala téměř žádná média ani téměř žádní představitelé protestů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].