Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nastává nová doba, lidé čekají na mesiáše

S poradcem dosluhujícího premiéra Vladimírem Špidlou o vyjednávání vlády i ČSSD

Autor: HN – Michaela Danelová
Autor: HN – Michaela Danelová

„Doopravdy se nevyjednává. Nemůžu vyloučit, jestli se někde v příšeří trochu nejedná, ale myslím si, že kdyby se to dělalo pořádně, už to prosákne. Zdá, že hnutí ANO jsou mírně nakloněné SPD a KSČM – tady se může rýsovat nepřímá koalice. Ale po čtyřech týdnech vyjednávání není na stole nic konkrétního. To je při nejmenším zvláštní,“ říká bývalý premiér Vladimír Špidla a poradce premiéra Bohuslava Sobotky krátce před tím, než má Andrej Babiš už příští pondělí představit svou vládu.

Chtěl byste být v kůži premiéra, který za této situace bude sestavovat vládu?

Když jste představitelem politického uskupení a vyhrajete volby, tak ať chcete, nebo nechcete, musíte se pokusit vládu sestavit. Je pravda, že když jsem ji svého času sestavoval já, byl jsem v lepší pozici. Věděl jsem, s kým mohu o sestavení usilovat. Nyní mě zaráží, že nějaká jednání sice probíhají, nicméně chybí v nich politické obsahy. Nezaslechl jsem ani neviděl, že by se diskutovalo o základních politických otázkách, spíše se mlčí a pouze se říká, že se jedná. Je to poměrně zvláštní sestavování. Vlastně mám pocit, že se Andrej Babiš vůbec o žádnou koaliční vládu ani nepokouší.

Jak probíhala komunikace mezi stranami za vás?

My jsme hned sestavili pracovní skupiny, skládaly se z pověřených lidí ze stran, se kterými jsme začali jednat. Nebavili jsme se tolik o jménech, ale dohodli jsme si nejhlubší rozdělení vlády – počet ministrů každé strany. Tvořili jsme to podle volebního výsledku a s ohledem na politickou rovnováhu ve sněmovně, ptali jsme se Unie svobody a KDU-ČSL, zda je pro ně takové rozdělení akceptovatelné. Poté jsme řešili téma za tématem a hlavně jsme hledali kompromisy, i když sociální demokracie měla tehdy velmi dobrý výsledek a mohla si „diktovat podmínky“. Tam, kde byl rozpor, snažili jsme se ho zdolat. Pokud to nebylo možné, překážku jsme do programového prohlášení vlády nezařadili. Většina jednání probíhala ve formátu předsedové stran budoucí koalice plus další přizvaní.

A to se podle vás dnes neděje?

Nic takového nevidím. Doopravdy se nevyjednává. Nemůžu vyloučit, jestli se někde v příšeří trochu nejedná, ale myslím si, že kdyby se to dělalo pořádně, už to prosákne. Zdá, že hnutí ANO jsou mírně nakloněné SPD a KSČM – tady se může rýsovat nepřímá koalice. Ale po čtyřech týdnech vyjednávání není na stole nic konkrétního. To je při nejmenším zvláštní.

Pokud někdo očekává, že vyhraje volby nebo bude alespoň při sestavování vlády hrát důležitou roli, má už předem připravená jména ministrů, které by ve vládě rád měl?

V zásadě ano. Když jsem sestavoval vládu, měl jsem měsíce dopředu jasno, kdo by tam mohl být. Není to samozřejmě stoprocentní – máte více možností, zároveň se někdo nemusí koaliční straně líbit. Ale musíte jako vítěz ostatním stranám říct, jakou máte představu, aby na to mohly reagovat.

Jak vůbec hodnotíte dosluhující vládu?

Tahle vláda byla jedna z nejúspěšnějších, ne-li přímo nejúspěšnější vláda od roku 1989. Kromě ní byla stejně dobrá i Pithartova vláda, která zvládla nejcitlivější fázi přechodu od autoritativního režimu k demokracii. Bohužel  si vzala pouze dvouleté období, což považuji dodnes za škodu. Když vezmete takové jednoduché věci, které se obvykle počítají, pak v dnešní době je mimořádně nízká nezaměstnanost, ekonomický růst je také velmi dobrý, projevuje se růst mezd, platů i důchodů, kriminalita výrazně klesá. Máme i velmi dobré vztahy se všemi sousedy. Vše, co se měří, má výborné nebo v nejhorším případě průměrné výsledky.

A když vezmeme to, co se neměří? Jak je na tom česká společnost?

Podle mě je tu obecný pocit nejistoty. Mám teorii, že nyní skončilo poměrně dlouhé období moderny, a to současně s nástupem digitalizace, umělé inteligence a absolutního propojení planety. Lidé mají tomu pocit, že ztratili určité jistoty a klasické strany jim na to nedávají odpovědi. A tak se čeká na mesiáše, kteří vše  zachrání.

A není pocit nejistoty způsoben i tím, že vládní představitelé a politická reprezentace obecně společnost příliš neuklidňovala?

Ale ta vláda opravdu dobře fungovala i v tomto ohledu. Musím přiznat, že v tuto chvíli selhávám v rozumné interpretaci toho, co se v české společnosti momentálně děje. Výsledek vlády byl dobrý, protože se u nás ještě nestalo, aby vládní strany ve volbách zase vyhrály a mohly opět sestavit většinovou vládu.

ČSSD, červen 2017 • Autor: Michaela Danelová
ČSSD, červen 2017 • Autor: Michaela Danelová

Tak o sociální demokracii se nedá říct, že se sedmi procenty hlasů vyhrála…

Mluvil jsem o vládě jako celku. Že si výsledek čtyřletého vládnutí přivlastnilo hnutí ANO, které na něm rozhodně mělo menší zásluhu než ČSSD, je překvapivé - a odráží výše popisované naladění společnosti.

Jak si lidé budou pamatovat premiéra Bohuslava Sobotku, jehož jste hlavním poradcem?

Jako na předsedu jedné z nejúspěšnějších vlád. Vydržel do konce období a vyvedl zemi z období marasmu, který začal v roce 2008 finanční krizí.

A nevnímá ho takto pouze úzká skupina lidí? Sám jste říkal, že si výsledky vlády přivlastnil Andrej Babiš, navíc Bohuslav Sobotka v průzkumech veřejného mínění nebyl nikdy mezi prvními.

Já myslím, že si lidé tento úspěch s osobou Bohuslava Sobotky spojovat budou. Dějiny vždy dávají za pravdu až dost pozdě. Až opadne tahle společenská nálada a lidé se na to podívají s odstupem času.

V čem podle vás pochybil?

Když jste něčí poradce, je to uzavřený vztah, do kterého nemá nikdo vidět. Takže bych to nechtěl komentovat.

Zpátky k Andreji Babišovi. Po březnovém sjezdu ČSSD jste řekl: „Jedna osobnost jako Andrej Babiš, byť zajímavá, nerozhoduje o politické situaci v zemi, jako je Česká republika.“ Stále na tom trváte?

Já si myslím, že to pořád platí. Dlužno ale říct, že jsem podcenil schopnost Andreje Babiše zaplatit si tým lidí, který je zjevně velmi výkonný a dokáže všechny jeho problémy zakrýt marketingem. Například slova o vládě odborníků jsou toho důkazem. V každé vládě doposud seděl odborník – nebyl ministr, který by neměl specializaci v nějakém  oboru nebo vysokoškolské vzdělání. Slova o menšinové vládě odborníků jsou jen marketingovým tahem, protože Češi mají „vlády odborníků“ velmi rádi. A je to zároveň cesta ze situace, kdy s hnutím ANO nechci nikdo do vlády.

Miloš Zeman a Andrej Babiš, listopad 2017 • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman a Andrej Babiš, listopad 2017 • Autor: Matěj Stránský

Může něco v tuto chvíli další strany přesvědčit, aby šly do vlády?

Kdyby se Babiš zachoval státotvorně a obětoval své místo v čele vlády, myslím si, že by byla vláda složená hned. Tím by se překonal reálný i symbolický problém, kdy je tu s možným   budoucím premiérem vedeno trestní řízení. Například velká část nově vzniklého pravicového bloku by byla ochotná vyjednávat o vládní spolupráci.

Máte stejný názor jako vedení sociální demokracie, že by ČSSD neměla do vlády zasednout?

Myslím, že by nebylo dobré, aby sociální demokraté šli do vlády. Získáme čas na to, abychom si uvnitř strany vyjasnili důležité věci. V momentě, kdy jste ve vládě, máte nevýhodu, že si nevybíráte problémy. Problémy přicházejí, vy je musíte řešit - a čas, kdy se jako strana můžete sebrat, prakticky není. Zatímco když jste v opozici, jste aktivní složkou politické moci, která může vládu kontrolovat a sama přicházet s tématy, které ji vyhovují. Nezrazujete voliče, pracujete pro ně na tématech, která jste v kampani slíbili. A tuto svobodu vám minoritní postavení ve vládě nedává.

Jaká témata by měla ČSSD otvírat?

Je jich řada. Jsou to témata, která představují jádro sociálně demokratické politiky. Naším úkolem je vrátit se k tématům sociální soudržnosti, pracovněprávním tématům, lidské slušnosti a rovnosti.

Můžete být konkrétnější?

Například sociální bydlení, které v České republice stále neexistuje. Ve vládě se sociální demokraté pokusili vytvořit zákon o sociálním bydlení – debata se věcně posunula, ale bohužel jsme to politicky nezvládli a nic se nerealizovalo. Tak například tohle je velký dluh sociální demokracie. Dále je potřeba řešit to, čemu říkám dlužní otroctví, které se kvůli exekucím velmi rozšířilo. Týká se to jedinců, kteří kvůli dluhům, ať už zaslouženě či nevinně, zapadli do situace, kdy nejsou schopni dostat se z dluhové pasti po celý život. Zcela zásadní je i reakce na změny ekonomiky a trhu práce, které přicházejí s digitalizací a umělou inteligencí. Naším úkolem je rozvíjet i v těchto podmínkách veřejné služby jako zdravotnictví, školství, důchodový systém. Zajistit, aby se společnost katastrofálně sociálně nerozdělila.

To je obsahová stránka politiky ČSSD, co ta personální? Jak zpětně hodnotíte změnu ve vedení ČSSD krátce před volbami?

Něco zpětně hodnotit nemá velký smysl.

Tak jinak. Považoval jste v tu chvíli změnu ve vedení za dobrý nápad?

Že bych si byl úplně jistý, to jsem nebyl. Na druhé straně ODS něco podobného provedla mezi Mirkem Topolánkem a Petrem Nečasem - a vyšlo jim to.

Vladimír Špidla • Autor: HN - Ivo Goldbach
Vladimír Špidla • Autor: HN - Ivo Goldbach

Nebyla by ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou přece jen srozumitelnější - a nedopadly by volby lépe?

Možná, že ano, možná, že ne. Vážně nevím. Podle mého názoru samo aranžmá nebylo dobré. To, že ke změně došlo, je v pořádku. Poté se ale nepodařilo dát kampani nový impuls, i když Lubomír Zaorálek odvedl za tak krátkou chvíli takřka nadlidskou práci. A nepodařilo se dát straně ani ostřejší profil, který by si voliči při vyslovení názvu okamžitě vybavili.

Sociální demokracie získala jen lehce nad sedm procent. Bylo to pro vás osobně nemilé překvapení?

Bylo, téměř jako jediné při těchto volbách. Nebyl jsem překvapen výsledkem Andreje Babiše, dokonce ani dvouciferným výsledkem Tomia Okamury. U ČSSD jsem ale odhadoval třináct až patnáct procent. Faktem je, že měsíc před volbami některé výzkumy ukazovaly podobné věci. Ale pořád jsem si myslel, že to dopadne jinak.

Není na čase obměnit vedení a možná už i trochu okoukané tváře, které Andrej Babiš může stále využívat při argumentaci o „tradičních politicích“?

Personální změna rozhodně přijde. Když takhle prohrajete volby, nedá se nic jiného dělat. A sociální demokracie si musí vyjasnit, co je její jádro. Má to být emancipační strana, která se snaží člověka osvobodit prostřednictvím politiky - a je přesvědčená o tom, že když není člověk osvobozen od bídy a chudoby, nemůže žít plnohodnotný život. Má to být strana pokroková v širokém slova smyslu, která dává důraz na rovnost a lidská práva bez ohledu na původ, etnicitu, náboženství a veškeré další diskriminanty. Proto bychom se měli například zabývat takovou konkrétností, jako jsou platové rozdíly mezi muži a ženami. Má to být i strana, která chce přispět k zachování planety jako takové. Shrnuto: sociální demokracie musí zapracovat a komunikovat především základní věci, na kterých vznikla.

A je tento názor vlastní celé ČSSD? Nesnažilo se „Sobotkovo křídlo“ až příliš upozaďovat frakce a členy, kteří měli jiný názor, jako Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc?

Těžko říci. Jeroným Tejc byl předsedou ústavněprávního výboru, to není malá role. Na sjezdu předložil své návrhy, ale neuspěl, stejně tak Jiří Zimola. Ano, na sjezdu vyhrála určitá personální koncepce, ale bylo to na základě výsledku voleb. Ti, které zmiňujete, neuspěli. Bylo to rozhodnutí sjezdu, žádný zákulisní puč.

Koho byste si vy představoval jako nového předsedu ČSSD?

To je právo sjezdu, který do čela nového předsedu vybere.  Nový předseda bude každopádně stát před dvěma hlavními problémy. Sociální demokracie nefungovala vnitřně příliš dobře, přestávala být politickou obcí, která má jasné hodnoty a sdílené obecné postoje. Tak trochu jsme uvnitř ochabli. A je také potřeba vytvořit efektivní komunikaci směrem k lidem, což si všichni straníci po volbách asi uvědomují. Stručně řečeno obnovit stranu vnitřně a dát jí zřetelný profil vně.

Byl jste ve vládě Miloše Zemana. Podpoříte v prezidentské volbě prezidenta Miloše Zemana?

Osobně jsem přesvědčen, že Miloš Zeman není vhodnou postavou na prezidenta České republiky. Jeho údajně tvořivý výklad ústavního systému, jak ho předkládá, je ústavně sporný. Je zřejmé, že současný prezident se cítí duchem ústavy méně vázán, než považuji za správné. Pro mě je z prezidentské přísahy nejvýznamnější pasáž týkající se ochrany nejvyšších pravidel a nepřekračování ústavních mezí. Proto ho nebudu osobně podporovat; ani nemůžu.

Podpořil jste Miloše Zemana v minulé prezidentské volbě?

Můj názor na Miloše Zemana jako na politickou osobnost je dlouhodobě stabilní. Podporoval jsem Jiřího Dienstbiera jako kandidáta ČSSD.

A co ostatní kandidáti?

Naprostá většina kandidátů není ze struktury, ze které by měli být prezidenti – tedy z takové, která jim dá dostatečnou míru politických zkušeností. Kvůli tomu si myslím, že v úvahu na budoucího prezidenta přichází pouze Miloš Zeman, Mirek Topolánek a Jiří Drahoš. Mně osobně je nejbližší posledně jmenovaný.

Ten ovšem není bývalým politikem jako Miloš Zeman nebo Mirek Topolánek.

Politika, i když se to tak nezdá, je také určitá odbornost. Vyžaduje velkou zkušenost manažovat struktury, nad kterými nemá politik přímou moc. Miloš Zeman i Mirek Topolánek jsou nepochybně politické osobnosti. Ale i Jiří Drahoš je podle mého názoru politická osobnost: Akademie věd ČR je velmi rozsáhlá struktura, kterou musí její předseda ovládat právě pomocí politických prostředků.

A co budete dělat, až odejde Bohuslav Sobotka z Úřadu vlády?

Chci se co nejvíce věnovat vzdělávací a osvětové činnosti zaměřené na Evropskou unii a na budoucnost práce v digitálním světě.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].