Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Miloš Zeman a příliš mnoho detektivů

Co říká inventura policejních prověřování v okolí Pražského hradu

Martin Nejedlý • Autor: Matěj Stránský
Martin Nejedlý • Autor: Matěj Stránský

Miloš Zeman nezažil od svého loňského zvolení příliš mnoho šťastných dní. Čínští investoři z firmy CEFC, na něž vsadil, zkrachovali, slibované obchody s Ruskem nepřicházejí, ztroskotal pokus zatáhnout Česko do skandálu s jedem novičok, aby  Rusko mělo alibi. A teď ke všemu jeho neoblíbenec, ministr zahraničí Tomáš Petříček, odjel na oficiální návštěvu USA, kde bude jednat o věcech, v nichž má Zeman a jeho bližní velké zájmy, tedy o energetice a kybernetice. A je jisté, že Petříček nebude hájit zájmy Hradu.

Jiný a možná závažnější problém má však Miloš Zeman se svým personálním okolím. A to komplikaci takového druhu, kterou by prezident se svými spolupracovníky mít neměl. Ekonomické a lobbistické aktivity spolupracovníků Miloše Zemana prověřuje policie a počet prověřovaných aktivit už hodně přesahuje míru přijatelnosti pro symbol české státnosti, tedy pro Hrad.

O tom, že jeho čínský poradce z CEFC Jie Ťien Ming zmizel někde do temnot tamního stranického vyšetřování korupce, se ví už od loňského roku. Dodnes není jasné, co se s ním děje, ale Zeman jej ale stále vede jako svého poradce. Ok, vděk a presumpce neviny. Nebo možná prezidentův respekt k tomu, jak umí Čína stabilizovat společnost.

Pak je tu prezidentův televizní mág. Jeho vstřícný partner z debat na obrazovce své televize Jaromír Soukup. Deník N tento týden odhalil, že přes Soukupovy kyperské společnosti jdou podivné stamilionové transakce s jeho tuzemskými firmami. Podle Deníku N prověřuje finanční toky Národní centrála proti organizovanému zločinu. A do hledáčku stejné policejní organizace se v minulých dnech dostal i prezidentský kancléř Vratislav Mynář.

Na začátku stál objev Respektu, že se kancléř snažil na soukromých schůzkách ovlivnit některá soudce Ústavního nebo Nejvyššího správního soudu. Soudci později znovu veřejně popsali, jak se Mynář k nim choval, a naznačoval, jak by měli rozhodnout v konkrétních případech. Že by mohlo jít o trestný čin, se domnívá i státní zastupitelství.

Stejně tak policie prověřovala, a zřejmě to pořád dělá, firmu FAMOS Trading Martina Nejedlého, která podle všeho zaplatila jedenáct milionů korun za předraženou reklamu lidem, kteří jsou dnes souzeni za daňové machinace. Předražování podobných zakázek bylo platformou následných daňových úniků. Mezi obžalované v tomto případu s údajnou škodou mnoha set milionů korun patří i blízký a dlouholetý přítel a volejbalový spoluhráč Martina Nejedlého Bronislav Mikyska.

Policejní prověřování neznamená vinu, policie může prověřovat skoro vše, ale fakta v těchto případech vzbuzují v každém případě nevábná podezření. Dál už policie postoupila ve vyšetřování korupce a možných defraudací v zakázkách, které se týkají hradní Lesní správy Lány. Zde už je několik obviněných, prověřují se také zakázky často zadané známým Vratislava Mynáře a v kauze jde celkem o stamilionovou sumu.

Zmíněný výčet prověřování a trestních stíhání spíše potvrzuje podezření o neférových a možná nezákonných praktikách okolí Miloše Zemana. Ale také naznačuje, že žijeme stále v právním státě – když není vyšetřování a prověřování lidí z Hradu zametáno pod koberec. A stejně tak ukazuje, že prezident není všemocný. Přestože se snaží systém mnoha způsoby sabotovat, zatím nemá příliš šanci.

Ostatně to už známe z vlády. Premiér Andrej Babiš je obviněn i s částí své rodiny. Vyšetřování se sice táhne, trochu škobrtá, ale ze zveřejněných informací víme, jaké má policie důkazy - a také to, že jsou velmi závažné. O vině rozhodne soud a je jisté, že se tam případ dostane.

Přestože hradní inventura příliš optimismu nevyvolává, dá se vnímat i tak, že systém v Česku funguje. Občané si mohou ve volbách zvolit do jakékoli funkce kohokoli, na zvoleného i jeho spolupracovníky pořád dosáhne novinářská zvídavost i institucionální spravedlnost - a pořád se za své kroky zodpovídá. To není v mnoha postkomunistických zemích zrovna běžné.

Miloš Zeman se to snaží sice snaží zvrátit ve svůj prospěch vahou prezidentských urážek bezpečnostních institucí, zákulisním jednáním a zastrašováním, jmenováním sobě oddaných person do ústavních funkcí, ale evidentně se mu zvrat nedaří. A dny, kdy opravdu manipuloval touto společností,  už se nemusí vrátit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].