Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Konspirace, že chemickými zbraněmi neútočil Asad, pomíjejí minulá šetření

Jiná a mnohem složitější věc je, jak na pravděpodobnou vinu reagovat

Dúmá po útoku • Autor: Syrian Civil Defense White Helmets via AP
Dúmá po útoku • Autor: Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Sýrii o víkendu opět zabíjely chemické zbraně a hlavním podezřelým je v očích západních politiků Asadův režim. Hrozí mezinárodní eskalace války: prezident Donald Trump ohlásil, že odvetou bude americký raketový úder, Rusko varuje, že vojenský zásah vyvolá “závažné a tragické” důsledky.

Nebudeme nyní řešit, jak na situaci správně reagovat. Doporučuji třeba komentáře dvou zasvěcených specialistů na Blízký východ - Robin Wright z týdeníku The New Yorker  a Davida Gardnera z deníku Financial Times  - či analýzu z The New York Times, která rozebírá tři možnosti americké politiky. Podíváme se na pochybnosti o viníkovi chemického útoku, které jsou houfně sdílené na sociálních sítích a znějí následovně: chemický útok nebyl a nebude nestranně vyšetřen. Mohl jej stejně tak spáchat Asad jako zoufalí, obklíčení islamisté v zasaženém městě Dúmá; útok tak slouží jen coby záminka k americké vojenské akci.

Tento postoj je svůdný. Působí objektivně a “nad věcí” - přiznává nesmírnou složitost syrské války a vyvozuje z ní závěr, že pravdu o chemických útocích nebudeme nikdy znát. Ano, pokora před nesmírně složitým děním v syrském terénu je  nutná a je též třeba uznat, že nástroje propagandy dobře ovládají všechny válčící strany. Vládnoucí režim a jeho spojenci, islamistické milice, kurdské síly i exilová syrská opozice. Přesto zmíněná relativizace Asadovy viny spíše klame, než aby pomohla aktuální dění v Sýrii objasnit. Neříká totiž velmi podstatnou věc.

Vyšetřování chemických útoků trvá dlouho. V minulosti na něm poctivě pracoval tým mezinárodních specialistů, kteří zkoumají satelitní snímky, provoz ve vzdušném prostoru, vzorky půdy, vlasů i shozené munice z postižených oblastí, hovoří se svědky. Výzkum probíhá ve složitém prostředí informační války a specialisté nemají do místa útoků přístup. To platí i pro postižené město Dúmá: oblast je obklíčená vládními vojsky a zatím nejsou dostupné jednoznačné důkazy. Možná sem ani nebudou mezinárodní výzkumníci vpuštěni, protože se v Radě bezpečnostni USA a Rusko nedokáží dohodnout na podmínkách jejich práce.

Členy minulých týmů byli lidé, kteří se chemickými zbraněmi dlouho a systematicky zabývají, neslouží žádnému státu, důkazy kriticky zkoumají a jsou v závěrech opatrní. Dosud uzavřená vyšetřování přesto ukazují, že všechny větší prozkoumané útoky chemickými zbraněmi spáchal Asadův režim. Teorie o vině rebelů, islamistických milicí nebo syrské větve al-Káidy se doposud nikdy nepotvrdily; prokázáno je jen jedno užití chemické zbraně samozvaným Islámským státem. To samozřejmě automaticky nedokazuje, že i v Dumě útočil Asad. Zasazuje to však aktuální dění do potřebného kontextu: je zřejmě, že syrský režim je hlavním podezřelým zcela oprávněně.

Konspirační teorie a domněnky, že Asad nemá útoky chemickými zbraněmi zapotřebí, se internetem masivně šířily například již vloni v dubnu při útoku v provincii Idlíb, kdy sarin zabil osmdesát lidí. Mezitím máme po ruce zprávu vyšetřovací mise OSN, která vychází z analýzy Organizace pro zákaz chemických zbraní, největší mezinárodní autority na toto téma. O útoku z loňského jara na město Chán Šajchún v Idlíbu píše:

“Informace, která náš panel získal, podávají dostatečně důvěryhodné a spolehlivé důkazy o následujícím:

  • 4. 4. 2017 mezi 6,30 a 7,00 ráno byla z letadla na město Chán Šajchún shozena munice
  • letadlo Syrské arabské republiky se 4.4. mezi 6,30 a 7,00 pohybovalo v blízkosti Chán Šajchúnu
  • kráter, ze kterého vycházel sarin, vznikl 4.4. 2017 ráno
  • kráter vznikl pod vlivem shození letecké bomby, která dopadala ve velké rychlosti
  • velký počet lidí byl 4.4.2017 mezi 6,30 a 7,00 zasažen sarinem
  • počet osob zasažených sarinem 4.4.2017 a skutečnost, že byl sarin přítomný v místě kráteru i po deseti dnech po incidentu, dává najevo, že bylo vypuštěno velké množství sarinu, což odpovídá jeho rozptýlení pomocí chemické vzdušné bomby
  • symptomy obětí a jejich lékařská péče, stejně jako rozměr incidentu, odpovídají rozsáhlému otrávení sarinem
  • bylo zjištěno, že sarin identifikovaný ve vzorcích z Chán Šajchúnu byl s největší pravděpodobností vyroben z původních zásob Syrské arabské republiky
  • nesrovnalosti uvedené v příloze II. nejsou takové povahy, aby vedle ke zpochybnění výše uvedených zjištění

Na základě předchozího je panel přesvědčen, že za vypuštění sarinu v Chán Šajchúnu 4. dubna 2017 je odpovědná Syrská arabská republika. Zjištění panelu ohledně důkazů je založené na informacích, které ve větším detailu rozebírá příloha II.” (Celá zpráva je zde.)

Samozřejmě, z této zprávy není možné automaticky odvodit závěry i pro aktuální chemický útok. Možná nebude vyšetřen, protože prodloužení mise zmíněné vyšetřovací mise vloni v listopadu na půdě OSN zablokovalo Rusko. Pokud ale nechceme propadnout fatalismu, že se skutečnou pravdu nikdy nemůžeme dozvědět a věřit dnes nelze  nikomu, je třeba brát analýzu vážně. Stejně jako zprávy jiných vyšetřovacích týmu OSN, že takřka všechny útoky chemickými zbraněmi spáchal Asadův režim. Nemáme po ruce lepší kompas, který dá orientaci i v aktuálním syrském dění.

Jiná a mnohem složitější věc je, jak na pravděpodobnou Asadovu vinu reagovat. V situaci, kdy diktátor ovládá většinu Sýrie, není k němu žádná viditelná alternativa. Opravdu masivní vstup USA do války by zvýšil utrpení civilistů a hrozil rozhořením válečného ohně do dalších zemí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].