Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kam zmizely peníze pro krycí firmy? Šéf rozvědky podal trestní oznámení

Respekt zjistil podrobnosti o vyšetřování v ÚZSI

Tajné služby; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com
Tajné služby; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com

O tom, že v Úřadu pro zahraniční styky a informace, tuzemské rozvědce, probíhá vyšetřování, napsala média už na sklonku března. Respekt nyní přináší několik dosud neznámých podrobností o tomto vyšetřování. Trestní oznámení podal ředitel služby generál Jiří Šašek. Jde především o půl miliardy korun, které rozvědka investovala do svých krycích firem, tedy v podstatě soukromých společností, které jsou však ovládány lidmi ze služby – často pod falešnou identitou. Firmy vykonávají pro tajné služby některé činnosti, na něž nemá služba kapacity. Překvapivé je, že trestní oznámení podal sám ředitel, protože všechny vyšetřované přesuny peněz schválil.

Podle neoficiálních informací má podezření, že část z půl miliardy korun – a to jsou na i na tajnou službu hodně velké peníze - neskončily tam, kde měly, ale na účtech jiných soukromých subjektů. Respekt má jméno firmy, které se vyšetřování týká především, z důvodu jejího oficiálního utajení ho ale zatím nezveřejní. Firma se zabývá kybernetickou ochranou státních i soukromých společností a je schopna shromáždit skrze sociální sítě včetně Facebooku mnoho informací.

Věc vyšetřuje inspekce rozvědky, což je trochu zvláštní situace, protože inspekci tvoří všehovšudy dva lidé, dlouholetí zaměstnanci tajné služby. Dohled nad vyšetřováním má vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyšetřování je komplikované, přehled o tom, které peníze mohly být defraudovány a které byly použity pro legální potřeby krycích firem, je velmi rozmlžený. Podle zkušených zpravodajců je velmi těžké rozplést skutečné vztahy mezi soukromými firmami pracujícími pro tajné služby a tajnými službami samotnými.

Vyšetřování v každém případě rozpoutalo debaty o budoucnosti ÚZSI, jejího šéfa a možné reorganizaci tajných služeb. Čeká se odchod současného šéfa, generála Šaška. Ve zpravodajské komunitě padlo několik jmen možného nástupce, tři ze zpravodajské komunity, jedno z policie. Ministr vnitra Lubomír Metnar ani premiér Andrej Babiš nechtějí komentovat možné změny před vznikem vlády s parlamentní podporou.

Jednou z uvažovaných možností reformy tajných služeb je vyjmout ÚZSI z pravomoci ministra vnitra, Vojenské zpravodajství z pravomoci ministra obrany – logistické zabezpečení od zmíněných rezortů by ale zůstalo – a podřídit je přímo premiérovi nebo nově zřízenému státnímu koordinátorovi tajných služeb.

To by ale potřebovalo souhlas parlamentu se změnou zákona o tajných službách. A jméno premiéra Andreje Babiše je v tomto případě odrazuje a děsí – i když je uvažovaná reforma z funkčního hlediska praktická. Představa, že by mu byly „přímo“ podřízeny tajné služby, není pro většinu zákonodárců přijatelná.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].