Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jiří Pospíšil: Nedokážu si představit, že bych seděl v koalici s ANO

S předsedou TOP 09 nejen o o povolebním vyjednávání

Štáb TOP 09 • Autor: ČTK
Štáb TOP 09 • Autor: ČTK

„Ukázalo se, že spojování stran je možné,“ hodnotí komunální volby šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jak hodnotíte výsledky TOP 09 v komunálních volbách?

Hodnotím je realisticky. TOP 09 postavila relativně málo kandidátních listin. Ale tam, kde za nás někdo kandidoval, dosahují naši zkušení komunální politici dvouciferných výsledků – například v Berouně, Písku, Moravském Krumlově a v dalších desítkách měst.

Čemu přisuzujete, že jste nebyli schopní nasadit do voleb více kandidátů?

Protože strana byla dlouho spojená s hnutím STAN a nebyla nucena se tolik zaměřovat na komunální kandidátky a na vytváření základny na nižší úrovni. To se bohužel nyní projevilo a číslo kandidátů proto nevypadá nijak impozantně. Navíc TOP 09 tradičně není dobrá v komunálních volbách, naší silnou kartou jsou evropské volby.

Jak hodnotíte výsledky v hlavním městě?

Já jsem dopředu říkal, že Praha by se měla pohybovat okolo 12 až 15 procent, což snad splníme. Takže je to pro mě uspokojení. Zvlášť když o hlasy soupeříme s Piráty a s Prahou sobě, kteří částečně míří na stejné voliče.

Podle průběžných výsledků to zatím vypadá, že čtyři až pět subjektů se v Praze umístí velmi těsně vedle sebe: ANO, ODS, Praha sobě, Piráti a vaše Spojené síly pro Prahu. Jaká je vaše vyjednávací strategie za takovéto situace?

Ještě jsem se s nikým nepotkal, takže to nedokážu říct.

Ani dopředu jste neměli připravené nějaké varianty? Vždyť průzkumy hovořily velmi podobně.

Ne, nic jsme dopředu nepřipravovali. Jediné, co vím, je to, že jsme se neformálně bavili s panem Čižinským z Prahy sobě, který k nám má ideově i obsahově blízko. Ale nejednalo se o dohody o spolupráci. Počkejme, až se vše sečte.

Řekli jste si dopředu o některém z oněch pěti subjektů, že s ním nepůjdete do koalice?

My budeme vyjednávat se všemi. Ale já jsem za sebe jasně řekl, že si nedokážu představit, že bych seděl v koalici s ANO. To jsem ostatně říkal už po celou kampaň a já stanovisko neměním.

A nebojíte se, že budete díky tomuto odmítání vyšachováni z velké koalice na pražském magistrátu? Protože zmíněný lídr uskupení Praha sobě Jan Čižinský podle webu denik.cz řekl, že by koalici s hnutím ANO nebo ODS nevyloučil.

Tím pádem mění slova. Mně říkal, že je nejvíc právě proti koalici s ANO a ODS. Takže to je při nejmenším zvláštní. Uvidíme, jak rozhodnou orgány stran. Zatím mám pocit, že většina straníků souzní s tím mým postojem.

Budete při vyjednávání trvat na primátorském postu?

Počkejme si na konečně výsledky. Tohle nyní nechci jakkoliv komentovat. Naším cílem je prosadit programové požadavky.

Když se podíváte na výsledky celkově, jaký vliv mohou mít komunální a senátní volby na celostátní politiku?

Za mě je důležité, že se ukázalo, že spojování stran je možné. A že rozdvojení TOP 09 a STAN nebylo nejšťastnějším řešením. Logicky jsou Starostové úspěšní v komunálu a TOP 09 zase v evropských volbách. Proto je podle mě načase začít dávat strany dohromady. A kdyby toho měla být Praha první důkazem, bude to dobrý začátek k budoucí spolupráci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].