Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Dobrá i špatná zpráva: Generál Řehka bojuje o post ředitele NÚKIB

Ve výběrové komisi budou všichni tři šéfové tajných služeb

Generál Karel Řehka převzal Cenu Arnošta Lustiga; 2019 • Autor: ČTK, Vondrouš Roman
Generál Karel Řehka převzal Cenu Arnošta Lustiga; 2019 • Autor: ČTK, Vondrouš Roman

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost se stává jednou z nejdůležitějších bezpečnostních institucí v Česku. Jeho práce není sice pro veřejnost příliš srozumitelná a příliš jí nerozumí ani vláda, navíc je hodně podfinancovaný a možná navenek působí jako jeden z mnoha úřadů této země. Nicméně v zákulisí zasvěcených orgánů se o současném výběrovém řízení mluví jako o jednom z nejdůležitějších, které letos proběhne. Ostatně tři šéfové tajných služeb ve výběrové komisi, to tu ještě nebylo. A stejně tak není běžné, že se o „úřednický“ post uchází generál s vizitkou jednoho z nejosvícenějších vojáků postkomunistického bloku.

Zdravé obavy z kybernetických rizik se v Česku ještě nevžily. Počítačové viry necítíme, často si jich ve svých přístrojích ani nevšimneme. Věci, které o sobě na veřejnosti tajíme, často sdílíme se svým komputerem. Do sklonku minulého roku jsme si neuměli představit, že by jeden klik na mailovou přílohu vyřadil z provozu nemocnici. Fakt, že náš počítač může využívat hacker v podstatě k čemukoli, se nás jako by netýkal. Vlastně to ani nezjistíme. A představa, že by jeden útočník dokázal napadením jednoho klíčového uzlu v síti zrušit vyplácení důchodů v celém Česku na mnoho měsíců, se zdá být přímo z říše sci-fi.

Tohle všechno a další by měl hlídat NÚKIB. Také počítače policie a částečně i ty armádní či tajných služeb. Takže není sporu, že úřad a především prestiž šéfa jsou pro kybernetickou veřejnost docela zásadní. Je dobře, že se do soutěže přihlásili dobří kandidáti. Do čtrnácti dnů by měla komise vybrat vítěze a v dubnu by měl nový šéf nastoupit.

Mezi favority budou patřit určitě tři uchazeči. Generál Karel Řehka, někdejší poradce bývalého ministra obrany Alexandra Vondry Jan Havránek, který je dnes členem poradního kolegia šéfa NATO Jense Stoltenberga, a konečně bývalý poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio, který má zkušenost z Národního bezpečnostního úřadu.

Mimochodem, to, že se do soutěže přihlásil generál Řehka, není zároveň nejlepší vizitka pro Generální štáb armády ČR. V kuloárech se ještě přede dvěma lety mluvilo o tom, že se Řehka stane nástupcem náčelníka generálního štábu Aleše Opaty. Při jeho zkušenostech a pověsti by to byla logická volba. Nevíme, co se stalo a proč je pětačtyřicetiletý Řehka ochotný opustit armádní kariéru; on sám své rozhodnutí kandidovat nechce nijak komentovat.  Ale pokud jej komise vybere, bude rozhodnutí generála Řehky dobré pro NÚKIB.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].