Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD dál vede Hamáček, místopředsedy jsou Maláčová i Petříček

Foldyna už nebude kandidovat do vedení, Chovanec odchází ze sněmovny

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Sociální demokraté se v pátek sjeli z celé republiky do kulturního domu v Hradci Králové na dvoudenní sjezd, aby rozhodli o svém novém vedení. U vchodu příchozí vítaly dvě hostesky v oranžových minisukních a parukách: rozdávaly delegátům placky se strýčkem Samem, též v oranžovém a s radou, že důležité je „hlasovat srdcem“. Kolorit strany, ve které stále probíhá pnutí, kam bude směřovat, doplňoval před budovou obří billboard, který sem dovezlo národovecké uskupení Česká suverenita. „ČSSD podle Al Hamajdy? Raději s námi,“ stálo na pojízdném transparentu vedle fotografie Jany Wolfové, bývalé členky ČSSD a nyní druhé předsedkyně České suverenity.

Poté, co se delegáti usadili v sále, zahájila sjezd hymna České republiky a Evropské unie. Proběhlo klasické administrativní kolečko, kdy se zkoušelo elektronické hlasování a schvaloval program 41. sjezdu. Pak přišel na řadu bod programu, o kterém se mezi delegáty mluvilo už mezi dveřmi – projev prezidenta Miloše Zemana, který přijal pozvání šéfa ČSSD Jana Hamáčka.

Prezident na úvod zmínil, že jako dárek ČSSD dává svůj hlas v evropských volbách a pochválil několik svých stoupenců včetně bývalého prvního místopředsedy Jiřího Zimoly, který na funkce minulý podzim rezignoval. „Teď budu nepříjemný. Druhou stranou mince jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím, ale protože jsem zdvořilý člověk, nikoho jsem nejmenoval.“

Jistě to ale všichni nevěděli, a tak se mezi delegáty i novináři následně spekulovalo, o kom tedy ve svém projevu prezident mluvil. Stejně tak se mluvilo o tom, že Zeman oproti očekávání neudělal výpad proti ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi - nicméně znalci dění v ČSSD připomínali, že nebyla pouze náhoda, když Miloš Zeman po krátkém vystoupení Tomáše Petříčka nezatleskal ministrovi coby jedinému ze všech řečníků.

Petříček, stejně jako další představitelka mladší generace ČSSD ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, se ucházeli o funkce místopředsedů a mohou ovlivňovat další směřování strany. Ale především v případě Tomáše Petříčka nebylo jasné, jak velkou podporu v partaji má – a jestli bude stačit na jeho zvolení do vedení.

To v případě předsedy byla situace přesně opačná. Jan Hamáček, který byl minulý únor na jeden rok právě v Hradci zvolen jako krizový manažer po odstupujícím Bohuslavu Sobotky a volebním propadu, přijel na sjezd s tím, že nemá žádného soupeře a je jediným uchazečem na funkci předsedy. Tento předpoklad se sice na chvíli zdál mylný: delegát z Pardubického kraje Jaromír Landsman při příjezdu oznámil, že bude kandidovat proti Hamáčkovi, protože strana potřebuje „změnu“.

Byl to ostatně právě on, kdo objednal hostesky v oranžovém oblečení u vchodu – za což sklidila celá partaj na sociálních sítích posměch. Nicméně pardubický sociální demokrat nesplňoval základní podmínku pro svou kandidaturu, tedy tříleté členství ve straně (je členem ČSSD pouze rok a půl). A tak se souboj nakonec nekonal a Hamáček nominační projev na předsedu sociální demokracie pronášel na pódiu sám.

„Vládnutí s Andrejem Babišem nebylo snem nikoho z nás,“ řekl v úvodu. Vzápětí ale dodal, že vstup do vlády považuje za správný, protože se ČSSD podařilo prosadit už několik jejich priorit, jako je navýšení důchodů nebo zrušení karenční doby – a navíc svou vládní přítomností nevpustili na ministerská křesla extremisty. Hamáček připomněl i případ důchodce Baldy, sympatizanta SPD, který na koleje pokácel stromy tak, aby to vypadlo, že to udělali muslimští migranti. Podle Hamáčka musí ČSSD vrátit lidem naději, a populisty tak porazit. „Bál se, že nám tu hrozí terorismus, jak mu tvrdilo pár géniů z SPD. A to je přesně ta věc, které se máme věnovat," dodal.

Ve vládě chce ČSSD podle vicepremiéra a ministra vnitra dělat „silnou levicovou politiku“ – a v této souvislosti Hanáček dále zmínil potřebu přijmout zákon o dostupném bydlení. Svou řeč před hlasováním pak zakončil komentářem ke slavnému citátu Winstona Churchilla: "Tak bez krve jsme se snad obešli, těch slz už bylo více, protože podat si vzájemně ruku někdy nebylo snadné, ale věřím, že nechyběly ani slzy radosti. A toho potu bylo opravdu hodně,“ uzavřel s tím, že ani dál nemůže slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.

Zřejmě i to zapůsobilo, Hamáček byl nakonec zvolen se silným mandátem: pro bylo 433 delegátů, proti 57 a 11 hlasů bylo neplatných. Přesto sálem zaznělo i několik nesouhlasných reakcí. Končící místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna ostře zkritizoval politiku sociální demokracie. Podle něj zapomínala na tradiční voliče a zamířila k neomarxismu – ale v čem tento neomarxismus přesně spatřuje, už nedodal.

„Za rok se mi nepodařilo jakkoli vyvolat větší diskusi o směřování sociální demokracie," uvedl v emotivním projevu Foldyna jako důvod, proč se dál nebude ucházet o místo ve vedení partaje. Těsně po ohlášení výsledků hlasování pak oznámil svůj konec v Poslanecké sněmovně bývalý ministr vnitra Milan Chovanec. „Přeji sociální demokracii, aby se vládní spojení vyvedlo. Nejsem o tom přesvědčen, nevěřím mu. Ale Jan Hamáček má právo v projektu pokračovat,“ řekl delegátům.

Stejně jasný výsledek jako u Jana Hamáčka delegáti na závěr prvního volebního dne zopakovali u volby prvního místopředsedy ČSSD, kterým se díky podpoře 410 hlasů stal Roman Onderka. I on byl na tento post jediným kandidátem. Onderka v listopadu nahradil odcházejícího Zimolu, a přestože se mělo původně jednat o provizorium, z dvojice Hamáček-Onderka se vyklubal fungující tandem, ve kterém prý Onderka - podle svých slov tradicionalista a býk - bude i nadále ten zlý.

Sociální demokraté v pátek z hradeckého kulturáku odcházeli nejen se staronovým předsedou a prvním místopředsedou a s novými stanovami, které už neobsahují kvóty pro povinné zastoupení obou pohlaví ve stranických orgánech nebo ruší ústřední výkonné výbory. Už první den večer totiž nakonec nečekaně došlo i na nejdůležitější otázku - volbu místopředsedů. A mezi nimi jsou také mladí ministři, kteří se v poslední době nečekaně stali nejvýraznějšími tvářemi ČSSD. Do vedení byli na pozice řadových místopředsedů - byť v pátek ještě neoficiálně - zvoleni ministr zahraničí Tomáš Petříček, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].