Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Drobný dárek od Miloše Zemana

Prezidentova umírněnost a nepříliš dobré rady na sjezdu ČSSD

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman na sjezdu ČSSD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Miloš Zeman promluvil na zahájení sjezdu sociální demokracie celkem vstřícně. Sdělil účastníkům, že bude volit ČSSD v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Řekl, že má strana velký potenciál, ale že si neváží úspěšných straníků, a jmenoval některé své oblíbence. Co však bylo nejpodstatnější, nekritizoval ani jednoho z liberálnějších kandidátů do čela sociální demokracie. Některá média očekávala, že v projevu „zlomí vaz“ zejména ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi. Ale prezident ho vůbec nezmínil.

Zeman vyčetl sociální demokracii, že přehlíží straníky, kteří uspěli ve volbách v regionech, jako jsou Petr Vícha, Jan Birke nebo Jiří Zimola. Jenže všichni tři už měli možnost vstoupit do celostátní politiky a neuspěli. Petr Vícha je pro širší veřejnost zcela neznámé jméno, jen zasvěcení odpovědí, že je to dlouholetý senátor, který proslul spíše prosazováním zájmů svého regionu než celostátními politickými vizemi. A Jan Birke i Jiří Zimola už byli i místopředsedy sociální demokracie; mimochodem s Birkem má Zeman společný především silný pročínský tah.

Ale nakonec byl překvapivě umírněný, i když sdělil, že má někdy pocit, že ČSSD je spíše zastánkyní zájmů menšin a pochodu Prague Pride než tím, čím má být, tedy stranou práce a reprezentantkou pracující většiny. V tom se mimochodem mýlil: strana možná nikdy neměla na ministerstvu práce a sociálních věcí tak silného zástupce „pracujících a sociálně slabších“, jako je kandidátka na post místopředsedy Jana Maláčová.

Vystoupení tak bylo pro účastníky sjezdu asi milým překvapením. Večer před tím se ještě Zeman ve svém pravidelném televizním vystoupení navážel právě zmíněného do Petříčka, který podle Zemana straně radí, aby se snažila oslovit hlavně městské voliče. „Jen blbec dělá dvakrát stejnou chybu,“ komentoval prezident s tím, že sedm procent získaných ČSSD v posledních poslaneckých volbách bylo právě výsledkem sázky na městské voliče.

Umírněnost Miloše Zemana byla možná dána i faktem, že celkově trochu ztrácí půdu pod nohami ve své proruské a pročínské politice. Česká společnost se dokázala poměrně dobře ubránit jeho brutálním krokům v prosazování východního směru. Prezident se tedy zřejmě pokusí prosadit ve vládní straně své zájmy vstřícností k sociální demokracii (ANO Andreje Babiše už vstřícnost Miloše Zemana dávno má). Po zlém mu to nešlo za Bohuslava Sobotky a nejde to ani za Jana Hamáčka. Možná tak jen mění svou strategii.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].