Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čínští solárníci a další bojovníci Miloše Zemana

Koho prezident mimo jiné vyznamená 28. října 2018

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Miloš Zeman zatím prozradil několik jmen z portfolia osob, kterým se chystá dát 28. října - který je letos i stým výročím vzniku Československa - státní vyznamenání. Prezidenta nemá smysl brát už nějaký čas vážně, ale příležitost státního svátku a udělování vyznamenání je přece jen vážná věc, tak se zkusme zamyslet, jak to hlava státu myslí.

Z různých pohledů samozřejmě zaujala všechna známá jména. Z pohledu Alfréda Jarryho, případně otce Ubu, je nutno zmínit tři osoby, k nimž se Zeman hlásí. Je to bezesporu zajímavá volba: Michal David, Alena Vitásková a Pavol Krúpa. Jaké hodnoty tihle tři představují?

Alena Vitásková je v současnou chvíli obžalovaná ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti, kterého se dopustila před čtyřmi lety. O co jde, není teď důležité. Ani to, co si o žalobě myslíme. Máme tu žalobu za zneužití jedné z nejdůležitějších úředních funkcí - Alena Vitásková byla šéfová Energetického regulačního úřadu - a nebyl vynesen rozsudek. Když už má Zeman potřebu ji ocenit, měl by počkat, až skončí soud. Vyznamenáním Vitáskové vzkazuje, že kašle na třetí nohu demokracie a posílá názory soudů k čertu. To je hodně toxický vzkaz.

Vitásková už byla letos jedním soudem v jiném případu osvobozena. Původně dostala osm a půl roku, odvolací soud ji osvobodil. Jenže soudce dodal: „U Aleny Vitáskové je dáno maximálně možné a důvodné podezření, že se trestné činnosti účastnila a vytvořila podřízené podporu pro její nezákonné rozhodnutí, nicméně takový závěr nelze učinit bez pochyb.“ Její podřízená byla odsouzena k sedmi letům vězení, solární baroni, kterým umožnila tato podřízená nezákonně provozovat dvě solární elektrárny, odešli s tresty o málo nižšími - a protizákonně spuštěným elektrárnám byla odebrána licence.

Mimochodem, Miloš Zeman považuje Vitáskovou za bojovnici proti solárním baronům, kteří na dotacích podle něj okrádají stát a jeho občany. Podle jeho názoru patří tedy mezi zloděje i jím prosazovaní čínští investoři, druhým největším majitelem solárů v Česku je čínský investiční fond China CEE-Fund.

Dalším vyznamenaným je Michal David. Zpěvák protežovaný komunistickým režimem. Muž, který složil píseň pro sportovní manifest komunismu, spartakiádu. Šumař, jak mu říkali kriminalisté, když v osmdesátých letech prověřovali veksl, ze kterého byli podezřelí František Mrázek nebo Václav Kočka, dvě slavné postavy pražského podsvětí, potažmo světských - a v této souvislosti narazili i na Michala Davida.

František Janeček – kapelmajstr skupiny Kroky, která dovedla Michala Davida na výsluní – měl zase blízko k tehdejšímu vedení ÚV KSČ a po roce devadesát podnikal s Kočkou. Ano, policie při tehdejším prověřování Davidova podílu nic nezjistila a nikdo včetně Mrázka nebyl z ničeho obviněn. Ale pořád jde o polosvět postavený na morálce komunistické šedé ekonomiky, který po roce devadesát svými praktikami pokřivil férovost tuzemské ekonomiky.

Pavol Krúpa se nikdy netajil, že je mu Miloš Zeman blízký - a naopak. Proč ne. Ale co Krúpa dokázal? Jeho firmy Arca byly ve finančním světě považovány za dravé nájezdnické firmy a jejich hospodaření bylo problematické. Jeho společníci tak postupně snižovali ve firmě Krúpův vliv. „Naše strategie se nedá s investorem, jako je Pavol Krúpa sladit,“ komentoval odsunutí na vedlejší kolej jeden z nových majitelů společnosti Rastislav Velič.

Dodejme, že Miloše Zemana a Pavola Krúpu spojuje válka se Zdeňkem Bakalou, který je majitelem Respektu. Zdržíme se tedy soudů, nakolik je jejich boj oprávněný. Zdeněk Bakala podal na Pavola Krúpu žalobu u amerického soudu za pronásledování, pomluvy a vydírání; ani tohle nechceme soudit. Nicméně prezidentská podpora Krúpy ve sporu, který není soudně dořešen a v němž neexistuje žádný oficiálně obviněný, je minimálně neférová.

Sečteno a podrženo. Miloš Zeman nepřestává hrát svoje hry ani u příležitosti tak významného data - a omylem při tom vstřelil vlastní gól obviněním svých milovaných čínských investorů. Hlavně se však snaží vzbudit přesvědčení, že soudy, a tudíž institucionální spravedlnost, nejsou v Česku důležité. A že svět prosocialistického šumaře má jinou hodnotu než šíření hitů.

Těšme se 28. října na hradní představení.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].