Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babišovo využívání dotací řeší policie i evropské úřady

Jsem oběť, tvrdí ministr financí

„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve froně.“ (Babišovo Čapí hnízdo) • Autor: Milan Jaroš
„Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve froně.“ (Babišovo Čapí hnízdo) • Autor: Milan Jaroš

Ministr financí má problémy – nikoliv kvůli státní kase, ale kvůli svému byznysu. Podnikatel Andrej Babiš čelí naráz třem velkým obviněním, která mohou poškodit reputaci Babiše politika. První se týká střetu zájmů. Babiše rozčílila zpráva, že Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) prověřuje na anonymní podnět, zda jeho firma Agrofert usilovala o změnu pravidel eurodotací ve svůj prospěch. Na případ upozornil server Neovlivní.cz.

Velké české firmy včetně Agrofertu tlačily vládu ke změně rozdělení peněz z programu na podporu podnikání a inovací, kde je k dispozici zhruba 130 miliard korun. Většina je ale podle doporučení Bruselu určena malým a středním podnikům, zatímco pro velké firmy s více než 250 zaměstnanci je vyčleněno jen 20 procent z celkové sumy.

Loni v květnu se proto zástupci velkých podniků a průmyslových svazů sešli ve sněmovně s náměstkem ministra průmyslu Tomášem Novotným a přesvědčili ho, aby se jejich podíl zvýšil na 40 procent.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Schůzky se zúčastnil i šéf Svazu chemického průmyslu ČR Petr Cingr, který je zároveň místopředsedou představenstva Agrofertu. Náměstkovi pak ještě poslal dopis, kde požadavky pro jistotu znovu přehledně shrnul. Kromě peněz navíc požadoval zrušit omezení počtu žádostí o dotaci na jeden podnik, což nevyhovuje obřím koncernům, jako je třeba právě Agrofert. Anonym předložil tento dopis bruselskému úřadu OLAF jako důkaz. „Je to jen další účelová věc a lež, která má poškodit moji osobu. Já to zásadně odmítám,“ reagoval v úterý Babiš.

Podle Cingra dopis tlumočí názor více než 80 firem sdružených ve svazu. „Takové dopisy s názory a stanovisky posíláme běžně. Je to jedna z úloh svazu, prosazovat zájmy jeho členů,“ reagoval Cingr a odmítl, že by lobboval jen za Agrofert.

Pochopení pro požadavek velkých společností vyjadřuje ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD, který jim větší díl z dotací schválil. „My na rozdíl od jiných evropských zemí stále máme v průmyslu hodně velkých firem, takže rozhodně nejde jen o Agrofert,“ prohlásil.

I druhá komplikace se týká evropských dotací. Policie začala zjišťovat, jestli padesátimilionovou dotaci pro svoji haciendu, Farmu Čapí hnízdo, nezískal Babiš podvodem. Anonym upozornil kriminalisty na dokument o Babišovi, ve kterém se podnikatel chlubí, že Čapí hnízdo „je nejlepší projekt, který kdy vymyslel, a že ho napadl, když s dětmi čekal ve frontě v pražské zoo“. Přitom doposud zatvrzele odmítal, že by farmu vlastnil v roce 2008, kdy úspěšně žádala o dotaci na podporu cestovního ruchu.

Čapí hnízdo nejdříve Agrofertu patřilo, před podáním žádosti přešlo k majiteli s anonymními akciemi, aby se v roce 2014 zase vrátilo do Babišova koncernu.

Třetí případ už policie uzavřela a teď se snaží přesvědčit státního zástupce, aby obžaloval Babišovu firmu Agrotec za manipulaci s veřejnou zakázkou na dodávku automobilů České poště. Tento pátek se bude kauzou kolem státní pošty dokonce mimořádně zabývat sněmovna, kde se pravicová opozice chystá k útoku na Babiše.

To vše jsou pro něj komplikace, které mohou změnit obraz úspěšného a bohatého miliardáře bez poskvrny, jak Andreje Babiše jeho příznivci rádi vidí. Sám šéf hnutí ANO veškerá podezření odmítá jako účelová. „Někdo se mě neustále snaží osobně poškodit. Pořád posílá anonymy a trestní oznámení na nějaké nesmysly,“ zlobí se.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].