Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš je vydán. Teď policie a žalobci musí ukázat, co umějí

Co říká také zpráva OLAF a policejní spis

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Sněmovna tedy vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání policií a státními zástupci. Čekalo se to; oba muži pronesli dlouhé řeči, v nichž už naznačili svou budoucí obhajobu (a Babiš stačil říct i to, že v Česku je možné objednat si trestní stíhání). Snad tím skončilo období spíše politického kontextu v případu Čapího hnízda, tedy možného padesátimilionového podvodu a zneužití evropských peněz - teď je na řadě policie, státní zástupci a možná na konci soudci. Dá se čekat velmi komplikované vyšetřování, a zdaleka nikoli jen proto, že všichni, kdo budou mít s obviněním a možnou žalobou Babiše a deseti dalších lidí něco společného, budou pod tlakem exekutivní moci.

Něco naznačily úniky z vyšetřovacího spisu, více zpráva evropské agentury OLAF. Média i poslanci se zatím věnovali především té části, která se týká možné viny současného premiéra Babiše a jeho kolegy z hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Jenže vyšetřování je postaveno tak, že oba muži jsou jen „pomocníky či účastníky“ podvodu a jejich vina a úmysl se bude dokazovat docela těžko. Hlavní obviněnou je Jana Mayerová, někdejší specialistka Agrofertu na dotace, nyní místostarostka Jihlavy. Ona podepsala žádosti o dotaci a odpovídala za dokumenty, kterými žádost podpořila.

Její obhajoba je celkem konzistentní, nevěděla a prý nemohla vědět, že jde o podvod. Neznala majitele Čapího hnízda, nevěděla, že jimi jsou děti a manželka Andreje Babiše, nemohla tedy tušit, že firma je propojená s Agrofertem. Účetní dokumenty ukazovaly, že ne, a ona podala žádost v dobré víře, že je vše v pořádku. Proti tomu je řada indicií a nepřímých důkazů – její pracovní blízkost Andreji Babišovi a fakt, že právě ona byla ve firmě autorem myšlenky, že malé podniky se k dotacím dostanou lépe než velký Agrofert.

Vyšetřování by se ale – aspoň podle zjištění OLAF – mělo týkat i lidí, kteří dotaci na Čapí hnízdo schválili. Středočeští členové ROP pod vedením Petra Bendla (ODS), později pod vedením Davida Ratha (ČSSD) velkoryse přehlédli dva expertní posudky, které vytýkaly zásadní chyby žádosti o dotaci na Čapí hnízdo. Komise ROP neposkytla tyhle posudky žadatelům o dotaci na Čapí hnízdo a nechtěla po nich nápravu. Tohle bude muset ještě policie a státní zastupitelství vysvětlit.

Ze zprávy OLAF je zřejmé, že Čapí hnízdo dostalo dotaci nezaslouženě a že ji Evropská unie neproplatí. Z řady indicií se dá dovozovat, že Babiš o „podvodné“ žádosti od počátku věděl, zainteresována je jeho manželka, jeho děti i jeho Agrofert - a existují spousty svědectví, která říkají, že nic podstatného v Agrofertu ani v jeho rodině nešlo rozhodnout bez vědomí AB.

Nakonec malé Čapí hnízdo se vrátilo v roce 2013, ihned jak to dotační podmínky dovolily, do náruče velkého Agrofertu. A co je důležité, Čapí hnízdo bylo nakonec zaplaceno především z peněz Agrofertu, sama farma v době vyřizování žádosti o dotaci neměla absolutně žádné peníze - kromě těch, které zase přicházely od Agrofertu. Nicméně cesta od tohoto zjištění ke konečnému soudnímu verdiktu bude ještě hodně dlouhá.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].