Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Zlaté glóby požehnaly zábavě: Když vládne Trump, schovejte se do La La Landu

Ceny zahraničních hollywoodských novinářů pobral muzikál o Hollywoodu

Emma Stone před začátkem Glóbů • Autor: Profimedia, Uppa entertainment
Emma Stone před začátkem Glóbů • Autor: Profimedia, Uppa entertainment

A Zlatý globus za nejlepší mužský herecký výkon dostává… Donald Trump. Nově zvolený americký prezident samozřejmě sošku na letošním předávání nedostal. Přestože by si ji za výkon v loňské kampani, která byla střídavě dramatem, fraškou, komedií, thrillerem i hororem, zasloužil. I tak se ale jeho osoba a volby vznášely nad předáváním cen udělovaných zahraničními novináři v Hollywoodu. Jak moderátor večera komik Jimmy Fallon, tak třeba Meryl Streep komentovali (a kritizovali) výsledky voleb. Herečka ve své řeči při převzetí ceny za přínos filmu mimo jiné zmínila Trumpův „výkon“ během kampaně, kdy veřejně napodoboval hendikepovaného novináře listu The NYT.

Stejně příznačně pak večeru vládl snímek, který je naprostým protikladem toho, co představuje Trump a jeho negativní politika – muzikál La La Land. Snímek režiséra Damiena Chazella tančí americkými kiny od začátku prosince a postupně na sebe nabalil značnou pozornost, která se proměnila v sedm sošek ze sedmi nominací. Média, která mají ráda rekordy, se zaradovala, protože právě jeden takový se udál - zatím nikdy se jednomu filmu nepodařilo proměnit všechny nominace ve všech kategoriích.

Cenu získali představitelé obou hlavních rolí osudových milenců, kteří se potkají coby snílci v Hollywoodu a svých snů nakonec s několika kompromisy dosáhnou – Emma Stone a Ryan Gosling. Stejně tak bodoval režisér a scenárista v jednom Chazelle a skladatel Justin Hurwitz za hudbu a za nejlepší píseň. A konečně snímek bral i hlavní cenu za nejlepší komedii nebo muzikál.

La La Land, jenž důsledně vychází ze stylu hollywoodských muzikálů 50. let, neustále tématizuje hollywoodské mýty a odkazuje k ideální formě zábavy, do níž je možné se schovat. Film s jedním z nejlepších soundtracků za poslední léta se trefil nejen do vkusu hlasujících, ale i zasáhl i něco hlubšího. V době cynismu, negativních trendů, apokalyptických zpráv, politického hulvátství a pocitu světa na pokraji chaosu - či přímo ekonomické, sociální, kulturní, etnické i rasové a zkázy - představuje čistě radostný úkaz bez toho, aby se za to tvůrci jakkoli styděli nebo to maskovali za postmoderní kličkování.

Cílem je 127 minut primárních emocí a povznášející pocit na konci. Jako u klasických muzikálů, které byly podobně nepravděpodobné, až absurdní jako La La Land. Hlasy pro snímek je tak možné brát jako hlasy pro nezaměnitelný pocit: sedět v kině a sledovat plátno v barevně velkolepém režimu Cinemascope, když venku - obrazně řečeno - leje. A možnost úniku je jedním z požehnání zábavy.

Řadou ostatních kategorií prostupovalo politikum konkrétněji. Nejlepší drama vyhrál snímek Moonlight o dospívání černošského homosexuála v drsné části Miami. I Atlanta, vítěz v kategorii nejlepší komediální seriál, odráží černošskou zkušenost v americké společnosti, tedy téma vysoce aktuální – i když na podstatně „odlehčenějším“ příběhu rapové scény v Atlantě. Donald Glover, představitel jednoho z podnikatelů, se stal i nejlepším komediálním hercem.

https://www.youtube.com/watch?v=NxyGmyEby40

Podoby a absurdní důsledky rasismu v americké společnosti na případu notoricky známé kauzy O. J. Simpsona jsou rovněž tématem vítěze v kategorii nejlepší minisérie. Lid vs. O. J. Simpson: American Crime Story znamenal i hlavní hereckou cenu pro Sarah Paulson představitelku státní žalobkyně Marcii Clark, která případ Simpson prohrála.

Větší viditelnost programů, v nichž vystupují černošští herci, nebo které jsou o černošské zkušenosti, je v jednom ohledu i dopadem loňské vášnivé debaty o malé rasové diverzitě v zábavním průmyslu, potažmo v nominacích v různých soutěžích, hlavně na Oscarech. Ve většině kategorií tak byli zastoupeni černošští tvůrci, herci nebo herečky, případně zástupci jiných nebílých etnik.

Bude zajímavé sledovat, čím odpovědí akademici v nadcházejících oscarových nominacích. Zahraniční novináři v Hollywoodu už každopádně napravili jedno jejich přehlédnutí. Zlatý globus pro nejlepší zahraniční film získal francouzský rape-revenge thriller Elle v hlavní roli s Isabelle Huppert o ženě, která se mstí muži, jenž ji znásilnil. Snímek holandského exulanta v Hollywoodu Paula Verhoevena, jenž stojí za takovými klasikami jako Total Recall nebo Hvězdná pěchota, oscarová komise ve svých nominacích trestuhodně přehlédla.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].