Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Za vysvědčení svědčí sekvenční umění

Tipy na knižní dárky ke konci školního roku

Hravouka
Hravouka

Je celkem jedno, zda ratolest přinese domů známky, nebo slovní hodnocení. A s určitým nadhledem není až tak podstatné ani to, jaké vysvědčení bude. Aspoň pro to, aby celoroční snažení mohlo být  odměněno knihou. Hlas, který vám namítá, že by víc chtěl nový mobilní telefon, neposlouchejte. Jen se předtím, než vyrazíte pro tu pravou, zamyslete nad svým školákem a úrovní jeho čtenářské gramotnosti. Zní to možná složitě, ale v podstatě si stačí vybavit, co naposledy četl.

Ještě nepřečetl nic

Tabula rasa je výzva a nemusí jít nutně jen o prvňáka. Svůj nepopsaný list nevyděste napoprvé množstvím písmen a nepodceňte vizuální stránku. Univerzální odpovědí je komiks a poezie. Zdá se to nesourodé? Nikoli, pojítkem je obraz.

Komiks je výjimečně vhodný pro gaučové děti, které raději než cokoliv jiného sledují filmy. Ostatně k němu má sekvenční umění asi nejblíž a unikátní kombinaci slov a obrazů vezmou na milost i největší odpůrci knihoven.

Letošní školní rok se na pulty knihkupců vrátila modrovlasá svéhlavka britského kreslíře Luka Pearsona a ve dvou příbězích Hilda a Ptačí slavnostHilda a černý pes bere své nové bydliště útokem. Oproti první knize nazvané v českém překladu jednoduše Hilda ubylo poetiky a přibylo akce, o to víc by mohla proniknout k duši rebela, který příběhy na papíru zatím odmítal.

Luke Pearson: Hilda
Luke Pearson: Hilda

Pokud máme před sebou klasického prvňáka, který si ještě musí číst nahlas či pološeptem, dodají mu sebedůvěry vtipné básničky. Rým pomáhá nejen paměti, ale i představivosti, a tam, kde by snad trochu zadrhávala, ji nastartují ilustrace. Sbírka dětské poezie EsterMilana Starých Každý bulí nad cibulí je hravá, vtipná a - ano, i didaktická. Ale nenápadně a přiměřeně prázdninám. S každým veršem si potomek nevědomky zlepší výslovnost a polechtá obraznost.

Podobně poutá děti k češtině i druhá kniha Jana NejedléhoJaromíra Plachého Malý humorista. Antologie lidové slovesnosti pro nejmenší neopomíná klasického hrdinu anekdot Pepíčka, čerpá z jednoduchých říkaček a poskytuje návody k fórkování, kterými lze prolomit ledy na prvním letním táboře.

Raději než cokoli jiného je venku a zkoumá? Pak mu na výpravy přibalte Hravouku Terezy Vostradovské, která přečtené nabádá proměnit rovnou ve zkoušené. Díky myšce vypravěčce se doví mnohé o lese, broucích, rybníce a na začátku školního roku možná v hodině prvouky zaperlí vlastnoručně vyrobeným herbářem.

Je těkavý a od všeho by chtěl trochu. Příběhy, úkoly, vtípky, recepty, komiksy… Pak nezbývá než doporučit Raketu, která jej vezme na všechny z těchto výletů. Časopis pro nejmenší školáky připravil bohaté prázdninové číslo o cestování a opět se na něm podíleli mladí čeští výtvarníci. Pokud navíc zvolíte rozmazlenou variantu – předplatné, pak jako bonus obdrží hravý sešit Do vlaku od komiksového kreslíře Nikkarina.

Čte, ale…

Nad knihami, které si nosí domů, nevěřícně pozvedáte obočí. Kašírovaná romantika, laciné fantasy, upíří ságy. Těch stovek stránek a dílů, co každoročně přečte, ale k čemu, když u přijímacích zkoušek na gymnázium mu stejně nepomohou. Jste na omylu, každá stránka je v utváření čtenářské gramotnosti důležitá bez ohledu na skutečnost, že byla o chovu perleťových poníků na duhové farmě či nešťastné lásce mladé dívky k upírovi. Čím víc dítě čte, tím více porozumění psanému textu získává a touha po složitějších, překvapivějších vyprávěních roste. Máte tedy příležitost jej k takovým posunout.

Touha po partě a pevném přátelství, které nerozbije ani odlišnost dospělosti, je stálicí dětského mikrokosmu. Knihy o vytváření pout na celý život zase pevnou součástí dětské literatury. Kdysi se hltaly děti z Bullerbynu, dnes by mohly sednout Záleskautky.  Oceňovaná komiksová série o pětici „kámošek až za hrob“, které z každého slušňáckého sbírání bobříků udělají cool dobrodružství. Nechybí akce, napětí, záhady a hlavně každá z dívek dokáže překvapit. Tipovali byste za nejodvážnější tu nejmenší s mašlí ve vlasech? A za tu nejopatrnější rebelku s napůl vyholenou hlavou? Bourání stereotypů je bobřík, kterého mají autorky Noelle Stevenson, Grace EllisBrook Allen už dávno splněného.

Na pilíři přátelství stojící je i svět fantasy komiksu DavidaPetersena Myšíhlídka, který do češtiny převedl Jan Kantůrek, překladatel kultovní Zeměplochy Terryho Pratchetta (ta může být následujícím stupínkem na cestě za čtenářskou gramotností). Smysl pro zodpovědnost a odvaha jsou hodnoty, kterých se myší mušketýři nikdy nevzdávají. Jejich drobná fyziognomie je pro ně výzvou, nikoli důvodem k vymlouvání. Navíc úžasná atmosférická kresba se s dalšími díly ještě stupňuje. Po Podzimu 1152, který bičovaly proudy deště, a Zimě 1152 zapadající v namodralých závějích je tu třetí kniha odhalující tajemství Černé sekery.

Pro společensky citlivé školáky, kteří u zpravodajské relace znuděně neodcházejí, ale napínají uši je určená próza Na útěku Marka Vadase. Chlapec, jeho otec a pes Alan jsou nuceni uprchnout ze svého města, které zachvátila podivná epidemie nenasytnosti. Na cestě za bezpečím se setkávají s nejrůznějšími lidmi, zvyky, krásami, ale i předsudky, vyháněním a odmítáním. Podaří se jim najít nový domov? Magicko-realistický příběh dotvářejí celostránkové ilustrace Daniely Olejníkové.

Roste nám intelektuál

Už pravděpodobně přelouskal všechny díly Harryho Pottera i Letopisy Narnie. Netrpí předsudky vůči knihám vydaným v době, kdy ještě nebyl na světě, přitahují jej nejednoznačné příběhy a happy endy už nejsou podmínkou. Pak máte volné ruce.

Nejen pražským školákům je určena poslední kniha básníka Radka Malého a ilustrátorky Renáty Fučíkové Franz Kafka Člověk své i naší doby. Jednotlivé kapitoly tvoří ilustrované dvoustrany černobílých grafik, kde je Kafka představován z mnoha perspektiv. Malý se snaží jako literární vědec a pedagog žádný z pohledů zbytečně nepřecenit a nevytvářet další legendy, ale spíše mladým čtenářům Kafku polidštit. Aby z hrnků pro turisty sestoupil zase spisovatel, jehož odkaz je aktuální i pro dnešní tekutou dobu.

Když se v den svých narozenin malá Dulcie vzbudí, najde u své postele cizího chlapce, který ji vezme na výlet. Americký nositel Nobelovy ceny William Faulkner sepsal útlou prózu pro děti pojmenovanou Strom přání původně pro dceru své životní lásky Estelle Oldham Victorii. Sám knihu svázal z jemných papírů pastelových barev a předal dívce k osmým narozeninám. Ty mu už přišly jako vhodná doba, kdy má dítě pochopit závažnost voleb, jež bude činit po celý svůj život. Později knihu úžasně ilustroval syn italských emigrantů Don Bolognese.

Knihy džunglí Ryduarda Kiplinga patřily od přelomu 19. a 20. století k základním kamenům školních knihoven. Do povědomí je loni vrátil stejnojmenný hraný film Jona Favreaua, režiséra Vlka z Wall Street. Ještě předtím ale zlákaly žijící legendu fantasy žánru Neila Gaimana, který příběh iniciačního románu přivedl do prostředí hřbitova.

O malého chlapce, kterému nikdo nezůstal a jehož jméno musí být utajeno před vrahem, který po něm nepřestává pátrat, se tak starají duchové, čarodějnice a nejrůznější hraniční bytosti. Komiksová adaptace z pera P. Craiga Russela, která v češtině vyšla v letošní školní rok, je rozdělena do dvou svazků - PrvníDruhá kniha hřbitovní. Zatímco v úvodní slouží jako seznámení s paralelním záhrobním světem, druhá konečně odhalí, proč chce vrah rodiny Nika Owense i po tolika letech jeho smrt.

Když německý kreslíř Reinhard Kleist odpovídá na otázku, kdo je pro něj opravdovým hrdinou mezi jeho biografickými komiksy, zmiňuje pravidelně pouze jednu mladou ženu – Samii Yusuf Omar. Somálskou běžkyni, která se rozhodla, že bude závodit navzdory mizerným podmínkám, muslimským fundamentalistům i uprchlickému statusu. Její příběh zrekonstruoval do alba Sen o olympiádě. Ona sama při cestě za jeho uskutečněním zahynula. Zůstala po ní však stále aktuální otázka: Kdo má právo brát mladým lidem jejich sny, aniž by jim dal šanci je naplnit?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].