Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Rusové na Marsu, mrtvola pod schody i v budově. Výběr z červnových seriálů

Only Murders in the Building • Autor: Hulu
Only Murders in the Building • Autor: Hulu

Konec května přinesl pomyslný seriálový souboj těžkých vah. Čtvrtá řada sci-fi seriálu Stranger Things (Netflix) se utkala o diváckou pozornost s Obi Wan Kenobim, dalším spin-offem Hvězdných válek, tentokrát zaměřeným na slavného mistra Jedi a jeho krizi středního věku. V porovnání s tím může červen zdánlivě vypadat jako seriálově lehce ospalý měsíc. Ale dání klame. Tady je čtveřice seriálů, které stojí za to.

Vláda: Moc a sláva (Netflix, 2. června) Podle řady kritiků neexistuje v současnosti lepší politické drama než dánský seriál Vláda (Borgen). BBC, která má pro dánskou televizní produkci podobnou slabost jako ostrovní diváci, šla dokonce v nedávném článku tak daleko, že Vládu označila za „nejlepší politické drama vůbec“, které dokonale ukazuje „idealismus a cynismus“ spojený s politikou. Borgen patří k vrcholům boomu dánské televizní produkce pod značkou nordic, která se prosadila i na mezinárodní scéně. I kvůli téhle reputaci se po téměř desetileté pauze Vláda vrací na obrazovky se čtvrtou řadou. Dánská politička Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), která v původních třech sériích šplhala po politickém kariérním žebříčku až do premiérského křesla, je teď ministryní zahraničí. Objevení uložiště ropy v Grónsku před ní postaví politickou výzvu, jak se zachovat: jestli upřednostnit ekologii, nebo ekonomiku a strategická partnerství. Politický thriller kombinuje aktuální témata změny klimatu a nikdy nemizící téma moci, která korumpuje.

Schodiště (finále série 9. června HBO Max)  Udělal to, nebo ne? Byla to nehoda, nebo vražda? Málokterý dokument si klade tuhle zásadní otázku tak pozoruhodně a s tak nejednoznačnou odpovědí jako čtyři roky staré Schody. Americký spisovatel Michael Peterson našel v roce 2001 svoji tehdejší ženu Kathleen v jejich domě pod schodištěm v tratolišti krve. Policie měla jasno, že ji zabil. Během vyšetřování ale vycházela na světlo nová nečekaná fakta, která celý případ proměňovala. Soud ho tak v roce 2003 poslal do vězení, nicméně po osmi letech soudce případ znovu otevřel kvůli zavádějícímu svědectví na straně obžaloby. Peterson na radu svého právníka využil nástroje v americkém právním systému, který mu umožňuje nepřiznat vinu, ale zároveň přiznat, že předložené důkazy by s největší pravděpodobností vedly k tomu, že by jej porota shledala vinným. Na základě tohoto přiznání/nepřiznání se vražda překvalifikovala na zabití a Peterson byl volný. Vyšetřování i proces sledoval šestnáct let štáb francouzského režiséra Jean-Xaviera de Lestrada. Podařilo se mu zachytit spletitý právní i soudní americký systém, stejně jako Petersonův charakter a pohledy jeho rodiny i protistrany. Bylo jen otázkou času, kdy se fascinujícího případu v neutuchající poptávce publika po skutečném zločinu chopí seriáloví tvůrci a zdramatizují ho. Výsledkem je seriál Schodiště v hlavních rolích s Colinem Firtherm a Toni Collette.

For All Mankind (3. řada Apple TV+, 10. 6. 2022) Co by se stalo, kdyby prvního muže na Měsíc neposlali Američané, ale Rusové a kdyby studená válka neskončila, tak jak skončila, ale pokračovala - a s ní i vesmírné závody mezi Sovětským svazem a USA. Oba státy by na Měsíci vybudovaly základny a to by byl jen začátek; další zastávka by byl Mars. For All Mankind divácky nesmírně atraktivně kombinuje alternativní verzi globálních dějin, žánr sci-fi cestování do vesmíru a drama ze života astronautů a kosmonautů, jejich stoupajících nebo se hroutících kariér a jejich rodinných či partnerských vztahů. Charismatický i rozervaný Joel Kinnaman jako jedna z hlavních hvězd.

Jen vraždy v budově (2. řada, 28. června Disney+) Steve Martin nemusí být nutně každému jako komik po chuti, ale jeho energie může dobře fungovat v týmu – což je případ krimi série Only Murders in the Building. Do trojice amatérských detektivů, kteří vyšetřují vraždy v luxusní budově v New Yorku, kde bydlí, spolu s ním obsadili Martina Shorta v roli excentrického divadelního režiséra, který je na kariérním dně, ale předstírá, že není, a Selenu Gomez jako dívku s tajemnou minulostí, která víc skrývá, než dává najevo. Druhá řada přináší čerstvý případ: mrtvolu správkyně budovy Arconia Bunny Folger. Situaci komplikuje to, že všichni tři jsou zároveň mezi hlavními podezřelými. A k tomu navíc pokračují ve svém podcastu o skutečných zločinech, v němž se snaží najít vraha. Seriál funguje díky lehce střeleným zápletkám a chemii ústřední trojice nepravděpodobných spojenců, z nichž se postupně stanou přátelé všemu navzdory.  Potřebují se totiž, aby mohli vyřešit nejen vraždy, ale i sami sebe.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].